Forberedelser til Feria: å utvelge en flamencokjole
Kun få tradisjonelle drakter er så lett gjenkjennelige som den andalusiske flamencokjole. Den er en fantastisk ambassadør for andalusisk kultur verden over, hvor dens karakteristiske trekk forbindes av mange med de tradisjonelle spanske festivaler og byfester. Den har stadig i høyeste grad en fremtredende plass hos de spanske kvinnene, som uansett alder gjerne viser deres tradisjonelle drakt frem, så snart anledningen byr seg. Flamencokjolen lever således i beste velgående.
Dersom du planlegger en ferie i Andalusia denne sommeren, vet du kanskje allerede at den berømte Feria de Málaga (byfest) finner sted hvert år i midten av august. Denne ukelange gatefesten anses av mange lokale spanjoler som årets største festival. Hvis du ønsker å slentre gjennom det historiske sentrum av byen i ekte andalusisk stil, så les videre for å lære alt hva du behøver å vite.
Litt historie
Den flamboyante flamencokjolen, den som i Spania er kjent som en "traje de flamenco" (flamencokjole), "traje de Sevillana" (kjole fra Sevilla), "traje de gitana" (sigøynerkjole) eller mer sjeldent - "traje de guitarra" (gitarkjole), synes å ha sin opprinnelse i Sevilla.
Mot midten av det nittende århundre var det forskjellige landbruksmesser omkring byen Sevilla, og mange sigøynerkvinner begynte å komme til disse messene iført håndlagde kjoler som de hadde sydd sammen av gammelt hverdagstøy. De ble ofte pyntet med blonder og annet stas, for å gjøre de simple stoffene vakrere og estetisk mer tiltalende.
Under Sevillas ibero-amerikanske verdensutstilling i 1929 deltok medlemmer og representanter for overklassen i arrangementet iført traje de Sevillana, og dermed mottok kjolen sin første offisielle anerkjennelse.
Fra den tiden begynte kjolens populariteten å spre seg også utenfor regionens grenser, hvor den ble et virkelig karakteristisk element i den andalusiske kulturen. Den har fastholdt sine mest gjenkjennelige trekk (form, snitt og tilbehør), samtidig med at kjolen har fulgt utviklingen av den regionale tradisjonen for flamenco og har dermed spredt seg ytterligere, både nasjonalt og internasjonalt.
Gjennom årene har kjolen, i motsetning til mange andre tradisjonelle klesdrakter, blitt påvirket av utviklingen av forskjellige tendenser i både stil og detaljer, og endringer i den alminnelige moten har hatt betydning for både årets kjoler, men også påvirkninger av lengre varighet. Således påvirket miniskjørtets popularitet i 1960-årene også flamincokjolen, hvor knekorte kjoler hurtig ble populære, og stadig er det i dag.
Stil og tilbehør
Når du velger en flamencokjole, er utvalget ganske overveldende. Her kan du velge mellom forskjellige utskjæringer og trykk, korte eller lange lengder, med eller uten ermer, ensfarvet eller med det tradisjonelle prikkede designen, som for øvrig også er den eldste og mest populære. Kvinner kan også velge å bære et maskulint sett med en kort jakke, bukser, belte og hatt, hvilket vil være det mest praktiske valget hvis man bestemmer seg for å delta i en Feria på hesteryggen.
Flamencokjolen bæres primært under de forskjellige andalusiske helligdagene som for eksempel Feria de Málaga og Sevilla, "Romerias", som er pilgrimsreiser eller andre religiøse fester. Eller ved andre spesielle anledninger som for eksempel skjønnhetskonkurranser eller moteshow. Den bæres som regel ikke som en dagligdags kjole.
Den anvendes naturligvis også til flamencoshow, men danserne har en spesiell tilpasset versjon av kjolen med et slep (bata), som legger vekt på danserens "la bailaora" - bevegelser.
Selv om flamencokjolens popularitet sørger for en blomstrende industri innenfor både design og produksjon, foretrekker et betydelig antall brukere stadig å selv lage deres kjoler på egenhånd. Det tar omkring tre til fire dager å sy en kjole selv, og det kan være en hel del billigere. Prisen på en ny kjole varierer nemlig ganske betydelig: Fra 700 kroner til over 7500 kroner, avhengig av materiale, design og kvalitet. For skreddersydde kjoler i høy kvalitet kan prisen til og med overstige 7500 kroner.
I tillegg til prisen på kjolen kommer så også utgiftene til alt det nødvendige tilbehøret som omfatter: "manton de manila" (et frynset sjal, som har fått sitt navn fra Manila. Det er laget av satin eller silke og brodert med blomster og fugler), peineta (en dekorativ kam som bæres i håret, som for anledningen er oppsatt i den klassiske "bollen"), sko (skal være med hæl), øreringer (de store og runde er de mest populære), brosjer, armbånd og halskjeder.
Hvis man ønsker å delta i en Feria i tradisjonell andalusisk stil, har de spesialiserte Feria-butikkene en lang rekke muligheter for alle budsjetter. Andre muligheter er å leie seg en flamencokjole, eller gå på oppdagelse i det blomstrende markedet for brukt tøy, hvor det selvfølgelig også er muligheter for å skaffe seg en brukt flamencokjole.
En stor takk til Feria-spesialistbutikkene Viva La Feria og Rosapeula (Málaga, Spain) for deres samarbeide i forbindelse med denne artikkelen.