I middelalderen var Born kvarteret (også kalt "El Born") sentrum for aristokratiet, og nå er kvarteret igjen et av de mest fashionable stedene å henge ut i Barcelona. Kunstnere og iverksettere setter deres avtrykk her, mens de henger ute i de smarte motebutikkene, de trendy kaféene, eller bare holder til på et av de små torg.
Essensen av Born er de smale, snodde middelalderlige brosteinsbelagte gatene. Man kan ikke unnlate å spekulerer på om man vil oppdage et nytt kunstgalleri eller en smart designerbutikk like rundt om det neste hjørnet.
Deler av Born er stille, og andre områder er trendy og holder seg i live til langt ut i små timer. Det er ikke underlig at området er blitt et av de mest ettertraktede og dyreste steder å bo i i Barcelona, spesielt for de unge menneskene som trives med konstant aktivitet omkring seg.
Historien bak El Born
På grunn av sin nærhet til havnen bosatte de handlende seg allerede i middelalderen i dette området, og områdets beboere ble ganske velhavende. De bygde overdådige palasser, som stadig pryder gaten Carrer Montcada.
Den middelalderlige sporten “jousting field”, hvor to ryttere rider mot hverandre med lanser, var en populær sport i dette området, og denne sporten har senere så også gitt navn til området. Området var velstående inntil det 16. århundre, da handelen i Middelhavet falt. Store deler av nabolaget ble etterfølgende revet ned av Felipe V.
Området ble fornyet i det 19. århundre, men overbefolkning og de dårlige levevilkårene gjorde området ubehagelig og svært lite attraktivt etter verdensutstillingen (Exposición Internacional de Barcelona) i 1929. Da byrådet ga området en tiltrengt overhaling og renovering på 1980-tallet begynte Born å utvikle seg til å bli et trendy kvarter, som bare har fått enda mer fart på det - og blitt enda mer populært i det siste årtiene.
Hva bør man se
Borns kulturelle senter (Mercat del Born)
Dette modernistiske mesterverk fra 1870 var Barcelonas primære engros fødevaremarked, men det stengte i 1970-årene, hvor markedet flyttet til Zona Franca-kvarteret. Heretter lå bygningen ubenyttet i 42 år, da man ikke kunne bli enige om hva den skulle brukes til.
I 2002 hadde man endelig planlagt bygningens fremtid. Den skulle være et bibliotek. Men man oppdaget i den forbindelse at det eksisterte romerske ruiner under bygningen. Planene ble endret, og bygningen ble i stedet omdannet til å være det kulturelle senteret som det er i dag.
Sentret har et omfattende tilbud på aktiviteter hvor man kan lære om det katalanske språket, litteraturen, musikk, film og mye mer. Selv om man ikke skal delta i en aktivitet kan man gå inn likevel. I sentrum av bygningen ligger ruinene, selv om høydepunktet er glass- og smijernsinteriøret, som er vakkert designet og bevart.
Passeig del Born
Det er den mest livlige promenaden i Bornkvarteret, hvor slentrende folk shopper eller nyter et godt måltid i løpet av dagen. Og i skumringen er det hjertet av Borns pulserende natteliv med sine fullpakkede barer og restauranter. Det er vanskelig å forestille seg at man i gamle dager avholdt “jousting”-turneringer her. Også en mørk side av historien har foregått nettopp her, nemlig avbrenningen av (påståtte) kjettere under inkvisisjonen.
Basilica de Santa Maria del Mar
Du har kanskje hørt om den berømte romanen "La Catedral de Mar" (Havets katedral) av den spanske forfatteren Ildefonso Falcones. Denne romanen er basert på katedralen “Basilica de Santa Maria del Mar” fra det 14. århundre.
Interiøret er gotisk, mørkt og dystert, men likevel betagende i sin storhet og pompøsitet. Og størrelsen virker imponerende og bemerkelsesverdig i forhold til sin plassering i de omgivende smale og travle gatene i intime og hyggelige Born. Man kan være heldig å se et bryllup her, hvor glade katalanske par kommer ut av de store gotiske dørene og ligner kongelige.
Fossar de Les Moreres
Når man går forbi Basilica de Santa María de Mar vil man legge merke til folk som stopper for å lese innskriften på dette høye monumentet. Kikker man opp vil man oppdage en flamme. Den er hele tiden tent for å minnes de siste forsvarerne av Barcelona, som ble henrettet av den spanske hæren i 1714 på nettopp dette stedet. Til å begynne med tok folk ikke varmt i mot monumentet, men nå samles mange katalanere her hver den 11. september for i stolt og varm patriotisme å ære deres tidligere falne brødre og søstre fra denne skjebnesvangre dagen.
Picasso-museet
Gjemt i den smale gaten Calle Montcada ligger det et museum med verker av Pablo Picasso, som uten tvil er en av de mest kjente spanske kunstnere noensinne. Museet fyller fem store gotiske byhus fra det 13. til 15. århundre. Innenfor blir man møtt av vakre gårder og trapper mellom bygningene. Museet viser Picassos tidligere arbeider fra tilsynelatende elementære skisser og oljemalerier til hans siste verker av hans berømte duer og keramikk med dyretema. Det er en god ide å komme når det åpner, da det ellers er risiko for å vente i en lang kø.
Arc de Triomf
Det er vanskelig å gå glipp av denne litt mindre utgaven av den parisiske Arc de Triomphe, som stolt står på Passeig Lluis Companys. Det ble bygget til verdensutstillingen i 1888 i Barcelona. Gå en tur på promenaden, hvor syklister, skatere, gigantiske såpeboblekunstnere og alle andre nyter utendørslivet.
Parc de La Ciutadella
Parc de La Ciutadella er utvilsomt det største og mest grønne området i det sentrale Barcelona. Parken har mengder av grønt gress, en liten sjø med robåter, et vakkert fossefall, et zoo og mye mer. Du kan lese mer om Parc de La Ciutadella her.
Still sulten og tørsten
Cafe El Magnifico
Hvis du interesserer deg for kaffe, så er dette definitivt stedet! Og med “interessere” menes det her at man har en viten om og kjennskat til hva aeropress, vannlås og Chemex anvendes til. Dette stedet blir ofte omtalt som stedet “med den beste kaffe i Barcelona". Denne lille kaféen har eksistert siden 1919, og det er ikke så merkelig at den har overlevet så lenge. For deres espresso er virkelig helt fantastisk! De har over 40 typer av bønner til rådighet, og de rister selv deres egne bønner. Det serveres en liten kake til hver kopp. Det er ikke noen bord å sitte ved, kun et par benker, hvor man kan sitte og nyte sin kaffe. Velbekomme!
La Paradeta
Lenge før det ble trendy å samle en kurv full av produkter på et marked og overlate hele kurven til en kokk på en av markedets restauranter, ble dette konseptet anvendt på denne restauranten - om enn kun med “alt godt fra havet”. For her bestiller man sine reker, blekkspruter eller hva man nå ellers har lyst til, som sto man hos en fiskehandler. De veier innkjøpet som deretter tilberedes på stedet, alt mens man kan ta plass i deres hyggelige restaurant. Det er ikke noen tjenere, så alt er selvbetjening i en avslappet atmosfære om enn til tider noe høylydt. Stedet fylles hurtig opp, og køen går ofte langt ut av døren. Så kom tidlig!
El Xampanyet
Her er enda et sted som hurtig blir fylt opp av både turister og lokale. Kanskje det er deres lekre tortilla de patatas, røkte bacalao eller velsmakende ansjoser. Selvfølgelig skal man bestille husets cava sammen med lekkeriene. Restauranten kan skryte av å ha en klassisk spansk restaurant-atmosfære bordplater i marmor med spanske flisevegger, hvor tjenerne roper deres ordrer inn til kjøkkenet og baren. Stedet ligger bare et par skritt fra Picasso-museet.