Mens Barcelona nok er best kjent for sitt gode strandvær og fantastisk solskinn, så svinger byen til en festlig stemning i løpet av julehøytiden. De lokale myndighetene setter byens beste juleantrekk på - og alt fra glitrende julelys langs veiene til markeder fylt med julekrybber finnes frem.
Men som de sier her; "Katalonia er annerledes" - og den lokale juletradisjonen er ikke noe unntak i så henseende.
Caga Tió
Caga tió skaper alltid overskrifter når det kommer til merkelige juletradisjoner verden over. Caga Tió, som oversettes til “drittstubbe", er så også nettopp det - en stubbe som bokstavelig talt bæsjer julegaver til barna på selveste juleaften.
Festlighetene starter den 8. desember med Marias uplettede unnfangelse, og stubben ankommer de spanske hjem, og finner sin plass - som regel sentralt i stuen. Stubben (Tió) er ofte støttet opp av to mindre pinner, den bærer en barretina (hatt) og har et mykt og godt pledd over seg for å holde varmen. Og den er alltid glad og smilende.
Hver kveld, etter middagen, setter barna i huset frem forskjellige matrester til stubben, ofte rester etter frukt som for eksempel appelsinskall eller andre ting som blir til overs, og i løpet av natten skal disse da fortæres og "komme ut igjen" i den andre enden i form av gaver. Så jo mer mat, jo flere gaver, og merkelig nok så klarer stubben alltid å spise opp alt som blir satt frem til den!
Juledag samles ungene i huset så rundt stubben, hvor de synger forskjellige caga tió sanger, som for eksempel “caga tió, y turron” samtidig som de slår stubben på ryggen med små kjepper, slik at det blir lettere for den å presse ut gavene. Mens de gjør dette, synger de;
“Bæsj stubbe,
bæsj nougat (turrón),
hasselnøtter og mató ost,
hvis du ikke bæsjer vel,
så slår vi deg igjen i kveld,
bæsj, stubbe!"
Så står en voksen der og trekker gaver frem fra under teppet som gis til barna én etter én. Vanligvis er det små leker som man vanligvis vil finne i en julestrømpe hjemme i Norge. De større lekene blir gitt på Hellige Tre Kongers Dag.
Caganer
En annen pussig og merkelig tradisjon som er typisk for Katalonia er den om Caganer, en satirisk figur av en bondegutt i en julekrybbe. Han bærer en hvit skjorte, svarte bukser og en barretina lue. Han bøyer seg ned med buksene nede på knærne, og har nettopp gjort fra seg på gulvet. Den friske, dampende avføringen er selvfølgelig også inkludert - bare så du vet det.
Lokalbefolkningen kjøper noen ganger en hvert år for å sette opp hjemme. Det er imidlertid uklart hvor denne elskede tradisjonen kommer fra, men en av teoriene er at det betegner den reelle, humanistisk karakteren av en svært betydningsfull del av historien i julen, nemlig fødselen av Baby Jesus.
I dag er ikke Caganer kun en guttefigur som i den opprinnelige historien, men fremstår også i andre former og fasonger, som blant annet Obama, Madonna, David Beckham, Cristiano Ronaldho, Askepott, ja stort sett enhver som har betydning i dagliglivet eller i eventyrene. Det finnes til og med egne klubber som samler på disse figurene, og man må hele tiden følge med da det alltid dukker opp noen nye hvert eneste år.
Julemarkedene
Feria de la Sagrada Familia — hvis man virkelig ønsker å komme i den rette julestemning så skal man finne veien ned til Fira de la Sagrada Familia. Hvor man ikke bare får en spektakulært opplevelse i og med den berømte katedralen ligger der, men også fordi et stort julemarked finner sted på torget utenfor.
Her vil man kunne se juletrær og dekorasjoner, figurer som caganer og caga tió. Og hvem ville trodd at julekrybber kunne komme i så mange forskjellige utgaver? Overalt ser man boder som selger både hele pessebres og alt det tilbehøret man kan tenke seg. Esler, stall, små trær laget av mose og kobberkjeler på størrelse med fingerbøll.
Tips: Det kan lønne seg å komme tidlig hvis man vil gjøre noen gode handler. De smale gangene blir hurtig fulle av folk som albuer seg frem, og mange stimler sammen for å kikke nærmere på de forskjellige krybbene og ikke minst caganers.
Skulle man bli sulten underveis er det noen boder som selger mindre ting som for eksempel pannekaker med nutella. Eller man kan stanse ved en bod som selger ristede kastanjer i kremmerhus av papir.
Feria de Santa Llúcia
Et av de aller største julemarkedene i Barcelona er Feria de Santa Llúcia, som har blitt avholdt årlig siden 1786. Det er inndelt i flere forskjellige seksjoner og fyller hele torget foran katedralen i Barcelona.
På samme måte som Sagrada Familia markedet, tiltrekker også dette markedet seg et stort antall besøkende, ikke minst på grunn av den spektakulære beliggenheten, juledekorasjoner som består av misteltein, granbar og vakker lokalt kunsthåndverk og gaver.
Og for barna er det en del ting man ikke må gå glipp av:
Den Store Caga Tió. Barna får lov til å denge løs på en enorm Caga Tió som står på en scene. Fordelt på mindre grupper både synger og slår de løs på den bæsjende stokken, og til sist ender det selvfølgelig med at alle får med seg noe godt hjem.
Carassa de Nadal. I helgene må man ikke gå glipp av dette festlige opptoget. De handlende trår til side og gjør plass til de lokale som bærer rundt på en digert hode, mens et korps både spiller og marsjerer bak dem. Og det morsomste er at hodet både skremmer ungene og deler ut godterier.
Byens lys
Det finnes én god unnskyldning for å komme seg ut av hjemmets lune hi og ut i den kalde natteluften - og det er for å føle julestemningen utenfor i byens gater. Hovedområdet er selvfølgelig Plaça Catalunya, hvor trærne og megavarehuset El Corte Ingles er ikledd det fineste lys. Forvent også å se store gater som Plaça del Angel, Las Ramblas, Gran Via, Rambla de Catalunya, og Passeig de Gracia pyntet på samme måte.
De Hellige Tre Kongers Parade
De Hellige Tre Kongers Paraden er en etterlengtet begivenhet i Barcelona. Mens hvert nabolag har sin egen måte å feire på, så foregår denne hovedfeiringen i sentrum av byen - og det hele er så stort at det sendes direkte på spansk fjernsyn.
De Hellige Tre Konger ankommer med båt i Barcelona, og en drøss med barn møter dem velkomne. Så får de fri passasje gjennom byen, hvor de paraderer rundt og vinker til alle de fremmøtte ungene. Hundrevis av mennesker deltar i opptoget og alle er ikledd morsomme kostymer. De kaster godterier inn i folkemengden og det hele er svært morsomt å være med på.
Og selv om det gjerne er noe kjøligere i Barcelona i julen, er det fortsatt ofte solskinn, så hvem kan vel klage?