Midt i mellom Córdoba og Málaga ligger Benamejí: en liten, søvnig landsby, hvis hovederverv er produksjon av oliven og olivenolje.
Benamejí har derimot noe helt spesielt som ikke alle andre olivenproduserende landsbyer har: river rafting, eller såkalt elvepadling på norsk!
I utkanten av landsbyen ligger det en campingplass, hvorfra det arrangeres et bredt utvalg av naturaktiviteter!
Vi bestemte oss for å bli med på elvepadling en søndag formiddag, etter vi hadde vært på oppdagelsestur i Benamejí, den nesten falne landsby, som du kan lese mer om senere i artikkelen.
Elvepadling i Benamejí
Alle kan være med på elvepadling i Benamejí. Men man skal kunne svømme, dog ikke så langt, og man skal ha krefter nok til å kunne padle, men som oftest kun i korte perioder om gangen. Innen avgang får alle utlevert utstyr i form av komplett våtdrakt, sko, redningsvest og hjelm.
En kort busstur fra møtestedet (campingplassen Los Caños) ligger gummibåtene klare. Guidene gir en grundig instruksjon (på engelsk eller spansk), og demonstrerer hvordan man redder hverandre opp av vannet. Man seiler flere grupper om gangen, med 4 til 6 personer i hver gummibåt. Hver båt har minst én guide, og turen tilpasses så vidt mulig hver enkelt gruppes nivå.
Er man klar for en utfordring er guidene også mer enn villige til å gi deg en. Vi prøvde å tippe gummibåten rundt på hodet både på langs og på tvers, og vi reddet hverandre gjentatte ganger opp av vannet. Under ledelse av vår lagkaptein inntok vi til og med en annen gruppes båt og sørget samtidig for å gi dem en dukkert! Det er en kjølig fornøyelse å bli kastet i vannet da det nesten aldri kommer over over 12-15 grader - men det er likevel ikke for kaldt, og man får hurtig varmen tilbake når man padler løs.
Rafting-båtene følges av to guider i kajakker, og de agerer både som redningsmenn og fotografer. De er alltid strategisk plassert på de mest utfordrende partiene i elven, så de er klar til å trå til hvis noen faller i vannet eller for å fange de mest intense (og morsomste!) øyeblikkene på kamera.
Hvor livlig turen blir avhenger mye av årstiden, nedbørsmengden og hvorvidt slusene i elven er åpne eller lukket den pågjeldende dag. Der er dog alltid muligheter for en tur gjennom de såkalte rapids, som er passasjer med urolig vann, for deretter hurtig smyge seg inn i “fri” i det stillestående vannet bak de store klippene, såkalte eddies.
Uansett hva vannet bringer er det alltid en garanti for vakre omgivelser! Elven er flankert av gigantiske klippeformasjoner,tett buskas og marker med gressende hester. Så man er godt underholdt under den knapp to timer lange padleturen, både når det er fart på og adrenalinet pumper, og når man glir langsomt avsted med strømmen og bare nyter solens varme og det storslåtte landskapet.
Klikk her for å se flere bilder fra vår tur på elvepadling i Córdoba.
Alúa - rafting og meget mer
Campingplassen Los Caños, hvor det tilbys elvepadling, ligger i gangavstand like utenfor Benamejí. Den råder over et stort bassen som man kan betale et par euro for å få lov til å bruke. Stedets restaurant serverer god mat til meget rimelige priser - og deres paella kan varmt anbefales!
Los Caños administreres av et selskap som heter Alúa, som tilbyr en lang rekke aktiviteter i de praktfulle naturomgivelsene. Du kan prøve krefter med alt fra paintball og elvepadling til klatring og mountain biking.
Kontakt: camping@alua.es
Vil dere reise på en dagstur til Benamejí, kan dere overnatte i en av våre ferieboliger i Córdoba.
Nedenfor kan du lese mer om hva som er verdt å se i Benamejí!
Benamejí: Den nesten falne landsby
Benamejí er en helt alminnelig spansk landsby, omgitt av oliven- og vinmarker. Byen har skiftevis vært både maurisk og kristen, i takt med de skiftende erobringene i middelalderen. Og historien har satt sine tydelige spor på Benamejís forsvarsverk, Castillo Benamexir. Borgen har skiftet navn flere ganger alt ettersom hvem som har regjert i byen; den har blant annet hatt navnet Hins Banir Basir og Castillo Gómez Arias. Selve festningsverket er i dag ikke stort annet enn ruiner, men et enkelt tårn står fortsatt rankt tilbake på en bakketopp, til minne om byens høyst turbulente historie.
En kuriositet - med et litt tragisk anslag - i Benamejís historie er dannelsen av den 900 meter lange og 150 meter høye skrenten som utgjør bygrensen mot syd. Opprinnelig var Benamejí noe større enn hva den er i dag, men under et jordskred styrtet en del av byen sammen.
Jordskredet, “La Grieta de Benamejí”, er kjent i hele Andalusia på grunn av sitt omfang og de konsekvenser det senere har hatt for området. Gjennom hundrevis av år hadde jorden mellom elven Genil og landsbyen langsomt gått i oppløsning, og i 1963 nådde skredet helt opp til Benamejí, hvor 55 hus styrtet sammen og 50 andre ble påført skader. Heldigvis var det ingen mennesker som kom til skade, men Benamejí ble aldri helt den samme igjen. I 1989 skjedde det enda et voldsomt skred som flyttet en million kubikkmeter med jord, men heldigvis tok dette skredet ingen bygninger med seg da det raste.
Etter mange års arbeide lyktes det endelig å stabilisere skrenten helt i 1999, så bygrensen byr nå på en storslått utsikt over landskapet og elven Genil.
En annen av Benamejís severdigheter er kirken, Iglesia Inmaculada Concepción, som ble bygget av byens første marquis, Don Diego de Bernuy. Kirken er et godt eksempel på Córdobas barokk-arkitektur, mens den elegante porten er oppført i neoklassisk stil. Bygningen er for nylig restaurert, så den sandfargede kirken gjemmer et overraskende fargestrålende indre!
Det kan også anbefales å besøke en av Benamejís tapasbarer. Her serveres hjemmelaget mat av gode råvarer - helt uten dikkedarer og oppskrudde priser. Og betjeningen er uovertruffen!
Der er dømt ferie for hele familien i Benamejí og Los Caños, hvor det både er plass til en avslappende dag ved kanten av svømmebassenget, en utfordrende dag i skogen og litt historisk sightseeing.
Har du spørsmål i forbindelse med de praktiske forhold eller vil du vite mer om mulighetene for å holde ferie i Benameji, er du alltid velkommen til å skrive en kommentar eller kontakte oss direkte.
God ferie!