Fem fantastiske festivaler å oppleve i Spania

For de aller fleste er Fiesta en liten bil man kjører rundt i, men i bilens hjemland Spania, er en fiesta en fest og en mulighet til å feste og slå ut håret, og ikke minst få muligheten til å delta i en flott kulturell hendelse.

Spanjolene elsker å feste, og benytter nesten enhver anledning til å kle seg i fintøyet, handle øl og delta i en kjempefest sammen med hele nabolaget.

Valencia - Las Fallas 

Det er tusenvis av store og små fiestaer over hele Spania, og vi har plukket ut fem tilfeldige, slik at neste gang du er i Spania har et utgangspunkt for å velge en av dem.

Malaga Feria Uke

Malaga Feria (hvilket egentlig betyr "marked" på spansk), er en ukeslang fest som foregår på Costa del Sol, en fest hvor forholdsvis få turister deltar da den foregår i august i denne mest sydlige regionen av Spania.

Festivalen starter med et stort fyrverkeri i byens park. Fyrverkeriet er synlig i milevis omkrets, og signaliserer startskuddet for alle og enhver å begynne festen.

Malaga havn

 

 

Dagen etter fyrverkeriet trekker befolkningen ut i gatene, ikledd sine fineste flamencokostymer, og danser og morer seg hele dagen. Alle deltar i festlighetene og opptogene, både voksne og barn, men skulle du ikke selv føle for den helt store deltakelsen, kan du finne ly i en bar eller fortauskafe, hvorfra du kan se på festlighetene på litt avstand. 

Det danses en tradisjonell dans kalt Sevillanas, hvorav det finnes fire forskjellige varianter. Alle fremført med en utrolig innlevelse og overbevisning, og som tilskuer må man stadig minne seg selv på, at man faktisk er i Spania, og ikke i en film fra Hollywood.

Feriaen i Malaga er hovedsaklig konsentrert i to områder, hvilket det ene er markedsplassen, hvor de fleste forestillingene foregår, og hovedgaten,  Marques de Larios.

Maurerne og de kristne

Fiestaen med maurerne og de kristne arrangeres med pomp og prakt hvert eneste år, men til forskjellige tider og steder. Spania var for seks hundre år siden et muslimsk land, også kjent som Al-Andalus, og var hovedsaklig bebodd av maurere, som opprinnelig stammer fra nord-Afrika.

De religiøse forskjellene de mauriske muslimene presenterte, sto i sterk kontrast til de fleste kristne kongedømmene i hele gamle Europa, og førte til århundrer med lange kriger, kamper og slag for ideologi og land.

Selv om fiestaen feirer de katolske kongenes gjenerobring av den iberiske halvøya, blir festivalen gjennomført i en vennskapelig og hyggelig tone.

Denia - Moros y Cristianos

De lokale innbyggerne som deltar i denne fiestaen er delt i to grupper, også kjent som comparsas.

Den ene halvparten av dem er de muslimske "moros" og den andre halvparten av innbyggerne representerer de kristne. Gatene myldrer i flere dager av folk iført fargerike og tradisjonelle kostymer, lettere inspirert av middelalderklær. Og selv om kampene er ren underholdning, er de ofte utført etter noen glass ganske sterk lokal sangriablanding av ymse slag, går det hele forholdsvis rolig for seg.

Denia - Moros y Cristianos 

Hver del av paraden er ofte ledsaget av tradisjonell livemusikk, trommer og masse støy! En sterk kontrast til maurernes tilsynelatende slitte gamle arabiske kostymer, med buede sverd kalt krumsabler, og noen av de mest entusiastiske medlemmene av de respektive fiestakomiteene, kommer enda ridende gjennom byen på ekte kameler eller elefanter!

Fiestaen slutter formelt når de kristne later til å drive muslimene ut av byen, men alle er venner, og møtes senere på kvelden for å delta på den store avlsutningsfesten.

Semana Santa: Påske i Spania

Påske i Spania er, i likhet med Norge, noen tradisjonelle feriedager, men mens påsken i Norge stort sett betyr noen dager fri fra jobben, noen gode filmer på fjernsynet og kanskje en tur på fjellet, betyr påske i Spania virkelig påske, som betyr religiøse ting og handlinger i overflod.

Guadalajara - Semana Santa

Du trenger ikke å være katolikk for å nyte synet og lyden av påsken i Spania, og mange spanjoler bryr seg heller ikke så mye om påsken lenger, men foretrekker heller å ligge på stranden et par uker, eller slappe av i deres "Chalet" på landsbygda, gjerne med en kasse øl fra Mercadona og besøk fra ulike slektninger.

Men mange spanske byer arrangerer alle slags forseggjorte parader, ofte med et musikkorps som spiller høytidelig musikk, gamle damer kledd i svart, knugende på sine rosenkransperler, seende mot himmelen mens de gråter, og mengder av andre kirkelige handlinger. Det er den type fiesta at du virkelig må se, men som oftest fra sidelinjen hvis du er en utlending, og en viss mengde respekt forventes

 

Hvem slapp løs oksene?

Uavhengig av ditt syn på dyr, i Spania blir de brukt ved fiestaene, og slike ting er veldig vanlig og utspiller seg år etter år i ulike varianter over hele Spania. I Valencia er det kjent som "Bous al Carrer" og gatene blir avsperret med gjerder, og vinduer lukket av.

Hvorfor?

Pamplona - San Fermines 

Fordi, som at avbrekk fra en ellers fornuftig hverdag, slippes levende okser løs i gatene, og de er ikke blide.

Det er en hektisk opplevelse, hvor unge spanske menn løper om kapp med de løse oksene gjennom gatene, i håp om å rekke frem til et sikkert sted før oksene tar dem igjen.

Jeg for min del synes ikke så mye om dette, men har likevel valgt å se det, om ikke annet for å bedre kunne forstå den spanske kulturen og Spanias tradisjoner. Og da kan det være verdt det, for selv om det er farlig har aldri sikkerheten vært i høysetet i denne sammenhengen, så ønsker du virkelig å se noe annerledes. Ja, da er dette stedet å være.

Fallas i Valencia

Uten tvil, og da snakker jeg av egen erfaring, den lengste, høyeste og villeste av alle fiestas i Spania, og en som tiltrekker seg gjester fra hele verden.

Hvert år, når mars kommer, begynner det å skje bisarre og spektakulære ting over hele Valenciaregionen i øst-Spania. Store figurer i pappmache kommer frem på gater og torg, og store friluftsfester arrangeres, hvor hese, men vennlige, festdeltakere fyrer av fyrverkeri fra klokken åtte om morgenen den ene dagen, helt frem til klokken fem neste morgen.

Valencia - Tradisjonelle Las Fallas drakter

Fiestaen er stor, og mange byer i Comunidad Valenciana er involvert, så det er ikke bare henvist til byen alene. Hvert område eller distrikt har sine egne gigantiske statuer, som ofte er en stor skulptur fra en kjent tegneserie, eller typisk viser lokale eller nasjonale politikere, eller andre ting som har engasjert dem i løpet av det siste året.

Mange møter opp i tradisjonelle kostymer, ofte laget gjennom mange år av slektninger, hvoretter de paraderer rundt i gatene for å vise seg frem. De deltar også i siste delen av Ofrenda, som er en høytidelig del av fiestaen, hvor de bringer blomster til sentrum av byen der de skal dekke en gigantisk skulptur av jomfru Maria.

Å komme til Spania på ferie betyr ikke nødvendigvis å bare sitte på stranden med billig drikke, det handler også om å smake på de lokale kulturene, oppleve den rike historien og severdighetene, og ikke minst lydene av et stolt, vennlig og kultivert folk.