Den britiske kolonien Gibraltar ligger ute i sjøen ved La Linea, og er en merkelig men forlokkende blanding av det britiske livet slik det var i gamle dager, kombinert med det spanske varme været. Kaster man så et par kulturelle biter inn i denne blandingen, får man det resultatet som gjør Gibraltaboerne så unike.
Det offisielle språket på berget er engelsk, men spansk er også mye brukt. Det samme er den spesielle dialekten Llanito, som er en blanding av spansk, genova, maltesisk, engelsk og et par andre ord og uttrykk som er hentet inn i språket over tid.
Klippen befinner seg aldri langt fra nyhetsoverskriftene, noe som gjør det til et både spennende og annerledes sted å være. Hvis du planlegger å legge ferien til Costa Del Sol i år, eller kanskje allerede er i Costa del la Luz, har vi funnet fem alternativer til ting du kan se og gjøre på en dagstur til Gibraltar.
Å reise inn på klippen
Da klippen teknisk sett ikke er en del av EU eller Spania, er det streng kontroll på grensen hele året, og til tross for en noe mykere holdning landene i mellom, er det et svært ømtålig tema og det må påregnes lange køer for å komme inn og ut av Gibraltar. Spesielt hvis man har tenkt seg å reise i bil, hvor ventetiden ofte kan være flere timer lang.
Hvis du velger på bo i nærheten er det beste å sette av en hel dag på Gibraltar, men ønsker du å bo på selve klippen er det selvfølgelig også mulig. Riktignok er dette en relativ kostbar løsning, men til gjengjeld slipper man å stå i kø for å komme inn og ut av halvøya. Alle butikkene på Gibraltar aksepterer euro som betalingsmiddel, men valutaen på Gibraltar er pund sterling.
Hvis lommeboka tillater det, er det imponerende fire-stjerners art-deco hotellet Rock Hotel et fint sted å tilbringe noen feriedager på, der det klamrer seg fast i fjellsiden, høyt oppe over byen. Herfra er det en fantastisk utsikt over Algecirasbukten og de nordafrikanske fjellene i det fjerne. Selv om man bare besøker Gibraltar for en dag eller to, er det fortsatt mulig å besøke hotellet kun for å nyte en kopp ettermiddagste på den skyggefulle terrassen, noe som etterhvert har utviklet seg til å bli en tradisjon blant de turistene som tar turen.
De fleste reiseguider og artikler fra Gibraltar har det med å gjenta de samme tingene igjen og igjen, og skal man være helt ærlig, er Gibraltar et lite sted, og det er noe begrenset hva man faktisk kan se og gjøre der ute.
Som du sikkert vet, omtaler de fleste reiseguidene de vanlige tingene som taxfree-handelen i hovedgaten og i Morrison supermarked (som for øvrig er en merkelig opplevelse hvis man har vent seg til de spanske supermarkedene). Videre anbefales det som regel å ta taubanen opp for å se på apene, tunnelene etter beleiringen, å besøke Trafalgar kirkegård, å henge rundt på Casemates-plassen, eller å slappe av i de tropiske hagene i Alameda.
Vi bestemte oss derimot for å finne på noe helt annet, og dette er hva vi kom opp med.
1. Gå på stranden!
Hvis du likevel oppholder deg på den spanske siden av grensen, er det nok store sjanser for at du ikke har de helt store problemene med å finne en god strand å tilbringe litt tid på. Gibraltar derimot, har også flere strender (seks stykker faktisk), men i motsetning til i Spania er det hovedsakelig kun de lokale innbyggerne som vet hvor de er og bruker dem. Spør deg frem, og bli gledelig overrasket når du finner en.
Strendene på Gibraltar er som følger: Catalan Bay, Camp Bay, Little Bay, Eastern Beach, Western Beach og Sandy Bay.
Strendene på østsiden av Gibraltar består hovedsakelig av finkornet sand, de på vestsiden består stort sett av stein og grus.
De østlige strendene er sannsynligvis også de største og travleste strendene på Gibraltar, og det er også her man finner de fleste fasilitetene. Det tilbys også forskjellige vannsportsaktiviteter. Vær imidlertid oppmerksom på at stranden ligger for enden av en av lufthavnens rullebaner, og flyene kommer inn svært lavt over stranden.
Etter en varm dag i solen på stranden, bestemte vi oss for å kjøle oss ned litt, og da passet det fint med en liten tur under jorden.
2. Gå under jorden på Gibraltar.
På grunn av Gibraltars lange militærhistorie, spesielt under Storbritannia, har berget en mengde kjente og ikke fullt så kjente huler og tunneler. En av de mest kjente blant turistene er St Micheals hule (se bildet nedenfor), et enormt komples man så absolutt bør få med seg hvis man besøker Gibraltar. Vi derimot, så oss omkring etter andre steder å gå under jorden.
Det finnes mengder av andre steder man kan komme dypt inn i fjellet også, blant annet forskjellige tilfluktsrom fra den annen verdenskrig. Enkelte av disse brukes i dag som underjordisk parkeringplass i de øverste boliggatene, men det finnes også et nede ved skipsverftet. Disse er tydelig skiltet, men krever en spesiell tillatelse for å få adgang.
Et annet alternativ som ikke så veldig mange vet om er den gamle damplokomotivbanen som gikk rundt på Gibraltar. Denne banen gikk via Rosia Bay og ut til Europa Point, og i dag kan man flere steder kjøre i denne uthuggede banen med bil. En av de lengste tunnelene er Keighley Way-tunnelen som går tvers gjennom fjellet, men alt i alt finnes det over 30 kilometer med tunneler i alle variasjoner og størrelser. Mange av dem bygget til smalsporet jernbane som fraktet både tropper og forsyninger rundt i fjellet.
Disse er både spennende og interessante å kikke nærmere på, og så er det en fin måte å komme litt bort fra den brennende solen på også.
3. Se moskeen på Europa Point.
Gibraltar har alltid vært en smeltedigel hvor mennesker fra forskjellige kulturer har møttes og arbeidet side om side. Til tross for dette, har Gibraltar alltid beholdt sin suverenitet, men holder en sterk allianse med Storbrittania, noe stedet bærer tydelig preg av.
Da grensene ble lukket i 1969 av daværende general Franco, ble det bestemt at alle de spanske beboerne måtte forlate Gibraltar og følgelig erstattes av andre som kunne opprettholde arbeidet disse utførte. Myndighetene på Gibraltar valgte da å kikke over havet mot Marokko, og nå er det nesten like mange nordafrikanere på Gibraltar som briter og innfødte gibraltere.
Som en følge av dette ble det etter en tid naturlig å oppføre Ibrahim-al-Ibrahim moskeen, som ble bygget slik at muslimene på Gibraltar kunne utøve sin religion. Moskeen er en vakker bygning som virkelig er anbefalt å avlegge et besøk. Den ble bygget av kong Fahd av Saudi-Arabia og er den sørligste moskeen i Europa og en av de største utenfor et ikke muslimsk land. Det ble opprinnelig også planlagt et nytt boligfelt i området men om dette er bygget vet jeg i skrivende stund ikke med sikkerhet. Man finner også Gibraltars cricketklubb i området.
4. En spennende kjøretur opp i fjellet!
Det er mange måter å nå toppen av fjellet på, og vel oppe vil du selvsagt finne en kafé, en utkikksplattform og selvfølgelig de berømte apene. Forresten, ikke la deg lure til å tro at apene på Gibraltar er søte og kosete selv om de kanskje ser gir det inntrykket. Kommer du for tett på dem, og de får sjansen, stikker de av med alt de kan få med seg. Være seg håndvesker, fotoapparater eller andre ting de kan slå klørne i. Er du med på en guidet tur kan du imidlertid komme rimelig tett på enkelte av dem, da guiden har lang erfaring og kjenner apene godt og vet hvilke som er til å stole på, og hvilke man bør holde seg langt unna.
Det er ikke så veldig mange som faktisk velger å kjøre hele veien opp til toppen, og etter å ha tatt utfordringen og gjort det selv, forstår jeg hvorfor.
Veien som slanger seg nesten helt opp til toppen av Gibraltar er både smal og svimlende, og går i flere skarpe hårnålsvinger enhver sveitsisk fjellovergang ville misunne dem. Stupbratte fjellsider på begge sider av veien gjør den særdeles utfordrende, men hvis Gibraltars mange minibusser klarer det, hvorfor skulle så ikke jeg gjøre det?
Så selv om det er mulig å kjøre hele veien opp er det ikke sikkert det er så lurt, spesielt ikke hvis man er lettskremt eller en uerfaren sjåfør. Å finne parkeringsplass er heller ikke så enkelt, men når man først har gjort det, og tatt den korte spaserturen helt opp, belønnes man med en fantastisk utsikt fra et av de mange utkikkspunktene som finnes der.
Hvis man virkelig ønsker en utfordring og ikke er redd for å svette litt, kan man alltids ta turen til topps slik som den engelske marine gjør det. En gang i året løper de nemlig hele veien opp, men full oppakning, en løpetur som ikke er for pyser. Rekorden opp er på rundt 20 minutter, og turen inkluderer over 300 høyedemeters klatring.
5. Finn monumentene!
Gibraltars størrelse til tross, stedet formelig flommer over av historiske høydepunkter, som alle har fått sitt minnesmerke oppført over seg. Faktisk er det så mange av dem, at man skulle tro at hver eneste militæraksjon, besøkende turistbåt, ja alle som har bosatt seg eller oppholdt seg her, har fått sitt eget monument. Det finnes noe for nesten alt.
Gibraltar har en rekke monumenter spredt ut over hele området, og det er alt for mange til at vi kan beskrive dem i detalj. Men i korte trekk kan vi trygt anbefale Sikorski Monumentet (for polsk motstandsbevegelse), Hercules' pillarer, Den Royale Memorial Plaketten (for Dronning Elizabeth II), Monumentet over Historiens Vugge, Gibraltars museum, Nelsons statue, Evakueringsmonumentet, Det Britiske krigsmonumentet, det mauriske badehuset, og mange mange flere.
Etter at vi forlot Gibraltar valgte vi å bo i en leid bolig i Chiclana de la Frontera, men hvis du allerede har tenkt deg til Spania, hvorfor ikke legge ferien til Andalusia, hvorfra du enkelt kan komme på dagstur til Gibraltar, en dagstur du neppe glemmer med det første.