Alhambra, det mauriske palasset, er utvilsomt Granadas største øyensten. Palasset er omgitt av et stort palassområde med store hager og en lang historie som omfatter mange ulike folkegrupper som har vært innom byen gjennom tidene. Første gang byen omtales i historiske dokumenter er så tidlig som på slutten av 800-tallet hvor konstruksjonen av en festning omtales som Alcazaba som den gangen hadde som funksjon å beskytte innbyggerne under de mange sivile krigene som raste i området.
Litt historie
På dette strategiske punktet høyt oppe på al-Sabika-åsen i det sentrale Granada begynte man å bygge en festning som på den tiden også var omgitt av flere voller. Dette ga en god beskyttelse mot omgivelsene og eventuelle angrep, samtidig som det ga en fantastisk utsikt ut mot Sierra Nevada og naturen rundt. Selve slottet Alhambra ble for alvor bygget ut på midten av 1200-tallet og står i dag som et viktig symbol og monument over islamsk arkitektur og historie, og gjennom flere hundre år var Alhambra et av de viktigste knutepunktene for det mauriske riket, både politisk og kulturelt samt religiøst.
Når man går inn i det lukkede området i Alhambra i dag, kommer man inn i et område med store og velholdte hager som leder videre inn i palassområdet. Man finner store rektangulære fontener, flere hager og en rekke arkitektoniske detaljer som sammen bidrar til å skape en stil som selv i dag imponerer de besøkende. Vel bevart og vakkert.
Alhambra er renovert flere ganger gjennom tidene, ofte med hjelp fra eksperter fra hele verden som har bidratt med sin kunnskap til dette imponerende byggverket, skapt over flere hundre år under forskjellige kalifer i Granadas historie. I dag er Alhambra en av Spanias viktigste turistattraksjoner, populær for besøkende fra hele verden.
Det var den første kongen fra Nazaritenes æra, Mohammed Ben-Al-Hamar (Mohammad I) som opprinnelig etablerte den kongelige residensen i Alhambra, hvor etter hans etterfølgere, tronarvingene Mohammed II & Mohammed III så fortsatte konstruksjonen av de ulike områdene i Alhambra. De påfølgende 50 årene ble det bygget alt fra vanningsystemer som hentet vann fra Darro elven, til nye slott, voller, badehus og vakttårn, for å nevne noe.
Men det var ikke før Yusuf I og Mohammad V kom inn i bildet at byggeriene i Alhambra virkelig tok fart og hele anlegget ble ombygget og oppgradert til den stilen vi kan beundre der i dag. Alt fra forbedringer i palasset og festningen til utbygging av uteplassen "Patio de los Leones", utvidelser av vollene, dekorering av tårnene og mye annet ble lagt til ettersom stadig nye konger kom til makten.
Etter hvert som de katolske monarkene igjen kom til makten ble det beordret å rive deler av Alhambra, og det ble påbegynt en rekke tilpasninger av komplekset for å kunne bygge ut med nye bygninger som for eksempel Karl V Palasset, Keiserens Kammer, Dronningens Omkledningsrom for å nevne noen. I dag forsøker man å bevare bygninger og anlegg fra alle tidsepokene i Alhambras historie, og man har restaurert og behandlet store deler av palasset ved å både fylle ut med farger og ta vare på de vakre og rike detaljene og mønstrene man finner stort sett over alt i området.
Utenfor murene rundt Alhambra finner man også Generalife, et område som alltid har vært en avkoblende og grønn oase for de ulike herskerne i Alhambra.
De ulike severdighetene
Palasset Nazaries er høydepunktet i Alhambra, og det er nettopp på grunn av denne fantastiske typen av arkitektur at Alhambra i dag fremstår som et symbol på vakker islamsk arkitektur i Europa. Palasset ble påbegynt allerede på 1300-tallet og til tross for dårlig vedlikehold gjennom mange år så er det utført et stort restaureringsarbeid og man har gjort en rekke nødvendige grep for at bygningen skal kunne vedlikeholdes og ivaretas i mange år fremover.
Palasset inneholder en mengde ulike rom med høyt under taket, innvendige gårder med fontener, svale kamre for varme tider samt en rekke ulike ganger som går mellom de vakre innvendige gårdene. Alle fraktaler samt de geometriske og håndlagde detaljene i de arabiske flisene er en fryd for øynene - uansett hvordan man ser på dem.
El Salon de Embajadores anses av mange for å være det viktigste palasset i Alhambra og det var i dette palasset Yusuf I's trone også lå. Taket her er svært detaljert dekorert og når man kikker opp er det vanskelig å forestille seg hvor mye arbeid som ligger bak symmetrien rundt hele Alhambra.
El Patio del Cuatro Dorado er en korridor som forbinder de to palassene, og via dennes "patio" kommer man videre inn i Comares Palasset. Her finner man en samling majestetiske værelser som ligger samlet rundt en sentral innvendig gårdsplass.
Palasset, som ble bygget av Mohammed V - Palacio de los Leones (Løvens palass), ligger rundt den verdensberømte og vakre uteplassen med 12 marmorløver som til sammen danner en fontene.
Sala de Dos Hermanas har en sentral kuppel med en design som minner om stjernehimmelen. Denne kuppelen bør man så absolutt kikke nærmere på.
Alcazaba er en festning med flere store tårn som byr på en fantastisk utsikt over byen. Alcazaba sto fast fram til slutten av 1400-tallet da de spanske styrkene erobret Alhambra.
De vakre hagene i Generalife skaper i fellesskap et nettverk av fontener, gjennomtenkte designet og fasongklipte busker og trær, og ikke minst en stor mengde forskjellige typer velduftende blomster. Man kan spasere i ro og fred på de mange grusgangene i hagene og det er utvilsomt et perfekt sted til å koble av fra hverdagens mas og kjas og bare nyte og ta inn over seg naturen og de flotte omgivelsene.
Billetter, og ting man bør huske før man reiser til Alhambra
Her på ticketsmasters hjemmeside kan man bestille billetter, og det er svært viktig at man har med seg bankkortet sitt hele veien da man ikke bare kan skrive ut billettene selv etter bestillingen, men er henvist til enten LA CAIXA bank, eller man må stille seg i køen utenfor Alhambra når man kommer dit. Vær oppmerksom på at man IKKE får utlevert billettene med mindre man foreviser nettopp det bankkortet som ble brukt til å betale med under bestillingen!
En annen ting som er viktig å huske på er å være ute i god tid. Helst skal man hente billettene minst et par timer før man har tenkt seg inn, for det kan være forholdsvis omstendelig på stedet, spesielt hvis man har tenkt seg inn i palassene. En annen ting vi syntes var relativt tungvint var at vi måtte dokumentere at barna var mellom 12 og 15 år gamle. Kan man ikke det fra begynnelsen av risikerer man å måtte stille seg opp i samme kø som de som skal kjøpe billetter en gang til, noe som fort fører til en unødvendig forsinkelse på over en halv time ekstra. Ganske kjedelig når man faktisk allerede har både kjøpt og betalt for de billettene man trenger og har bruk for. Et godt tips er å heller bruke noen euro ekstra og kjøpe dem voksenbilletter med en gang så man slipper å sløse med den dyrebare tiden i Alhambra.
Jeg håper at denne forholdsvis korte informasjonen er tilstrekkelig for å kunne gi deg en oppfattelse av hva man kan oppleve i Alhambra, men selvfølgelig er det mye jeg ikke har fått plass til her så mitt råd til deg er å selv reise til Granada og gjøre det beste ut av et besøk i Alhambra, hvor du så selv kan gjøre dine egne erfaringer.
Her kan du lese en annen artikkel om "alt du trenger å vite for en dagstur til Granada", en artikkel jeg anbefaler å lese før du reiser av sted, og skulle du ha enten spørsmål eller tips du synes jeg burde vite om, så hører vi gjerne fra deg om det.