Alt du trenger å vite for en dagstur til Granada

Det å komme seg til Granada er forholdsvis enkelt. Skiltene er både klare og tydelige hvis man kommer med bil, og kommer man med buss ender man som regel alltid opp på rutebilstasjonen som ligger svært sentralt inne i Granada. Kommer man langveisfra andre steder i Spania, som for eksempel fra Madrid, er det selvfølgelig også mulig å ta toget til byen. Vel inne i selve byen kan det imidlertid være noe mer kronglete å finne rundt, og trafikkbildet i byen er adskillig annerledes enn hva man kanskje er vant til hjemmefra. Da kan det kanskje være fristende å heller ta en drosje rundt til de forskjellige stedene man ønsker å besøke, men da disse ofte velger korteste (og hurtigste) veien mellom to steder er det alltid en viss risiko for at man går glipp av eller overser en rekke interessante kulturobjekter og severdigheter man ellers gjerne ville ha stanset ved. Derfor er det mange som anbefaler å oppleve Granada til fots, hvilket også er en ypperlig måte å gjøre det på, men for at man ikke skal bli uttørket, trett eller gå seg vill, har vi laget en liten guide over alt man kan tenkes å få bruk for under det eventyrlige oppholdet i byen.

Granada By

Forberedelser før reisen

Temperaturen om morgenen i Granada er er forfriskende sval og behagelig, men man skal ikke spesielt langt ut på dagen før det snur og er stikk motsatt. Allerede ved lunsjtid om sommeren kan man kjenne hvor kraftig heten påvirker både kroppen og psyken, og det er veldig kort mellom å føle seg opplagt og glad til å føle seg uttørket, treg og ofte i kombinasjon med hodepine. Om kvelden synker temperaturen igjen, og man kan hurtig skifte fra å svette til å fryse, dersom man ikke har det rette tøyet på seg. Spesielt noen timer etter solnedgang.

Hva betyr så dette? Jo, at temperaturene svinger veldig i Granada, og man skal ikke la seg lure av hvordan været er om morgenen, ettermiddagen eller om kvelden. Man skal være forberedt på det verste og ta med seg mengder av vann til å  drikke, en hatt (eller annet å skjerme hodet med), solbriller og kanskje en varm trøye i tilfelle været skulle slå om.

Vær beredt på en promenade


Velg ordentlige sko som har et godt grep uavhengig av hva slags underlag du kommer til å gå på. I Granada kan det aller meste ses til fots, og ettersom avstandene er forholdsvis korte fra den ene severdigheten til den andre, er føttene ofte et foretrukket fremkomstmiddel. Vær imidlertid oppmerksom på at gatene i byen har svært varierende underlag, og mens man i det ene øyeblikket vandrer rundt på et dekke laget av en mengde småstein satt sammen side om side, kan man rundt neste hjørne befinne seg på en gate av enten marmor eller brostein.

Mange opplever å få vondt i føttene etter kun kort tid på dette varierte gatedekket, så det anbefales på det varmeste å velge sko som ikke bare føles behagelige på føttene, de skal også kunne puste i varmen og ha godt grep på selv det mest ukurante dekket slik at man ikke sklir eller snubler når man beveger seg rundt i byen.

Aloe Vera er ofte noe kvinnene i familien pleier å anbefale å ta med seg, og gjennom årenes løp har også jeg forstått hvorfor. Aloe Vera virker mot en rekke ting som for eksempel irritert hud, insektbitt eller solbrenthet, for å nevne noen. Oppbevarer man det så også i kjøleskapet får den en svalende effekt, noe som virkelig føles godt i varmen. Husk også at selv om man befinner seg i en by og ikke på stranden er det fortsatt den samme solen man befinner seg under, og solkrem er svært viktig. Ta også gjerne med en salve til bruk etter soling, da strålenes virkning ofte virker en god stund etter eksponering for solen.

En ting man ofte legger merke til når man tusler rundt i byen, er at lokalbefolkningen nesten alltid kun går på den ene siden av gaten, nemlig den med skygge. Solsiden er nesten alltid tom for annet enn turister som ikke vet bedre, men bare setter pris på å få nesten et helt fortau for seg selv. En annen fordel med å gå på den skyggefulle siden av gaten er selvfølgelig det at man kommer tettere på lokalbefolkningen (det er jo tross alt der de holder seg, i skyggen), så finn en ledig benk og sett deg ned. Nyt tilværelsen, eller finn nærmeste tapasbar hvor du kan nyte en god Tinto Verano eller en kald øl, mens du avkjøler deg selv med en vifte. Viften, som også kalles solfjær, eller abanico på spansk er ikke bare forfriskende i bruk, den er også moderne, pluss den kan brukes til å danne skygge de periodene man tvinges ut i solen.

Bermejale-sjøen ikke langt fra Granada

Til tross for at Granada ikke er en kystby på samme måte som Malaga og Nerja, så behøver ikke det å bety det ikke finnes bademuligheter i nærheten. Heller tvert i mot, og pakker du med deg badetøyet finnes det rikelig med muligheter for enten å besøke et arabisk bad, eller man kan ta en dagstur ut til Costa Tropical, som ligger rundt 45 minutter fra sentrum av Granada.

Har man tid burde man også ta seg en tur til Embalse de Los Bermejales Bermejales innsjøen er ganske så langt i fra et normalt turistområde, så hvis man får muligheten for å avlegge sjøen et besøk er det stor risiko for at man finner et av de vakreste og fredfulle steder som Andalusia har å by på.

Og sist men ikke minst, er man først i Granada er det nesten for en synd å regne hvis man ikke legger turen forbi hagene i Generalife og palasset i Alhambra. Her er det imidlertid nødvendig med billetter, og ofte er køene svært lange og iblant også utsolgt. Derfor anbefales det at man kjøper billettene på internett på forhånd, gjerne allerede før man reiser hjemmefra Norge. Det er selvfølgelig også mulig å kjøpe dem mens man allerede er i Spania, men da kan prosessen være noe mer omstendelig, spesielt hvis man ikke snakker spansk.

Her på ticketsmasters hjemmeside kan man bestille billetter, og har man tenkt seg å gjøre det i Spania, må man huske på å ta med seg dokumentasjon på hvilket bankkort man brukte ved bestillingen. Man kan nemlig ikke bare skrive dem ut sånn uten videre, og det enkleste er å enten finne nærmeste LA CAIXA bank, eller stille seg i kø ved Alhambra når man er kommet vel frem. Dette er ganske viktig, for man får ikke ut billettene med mindre man har med seg det samme bankkortet man gjorde betalingen med, og man bør møte opp et par timer før man har bestilt tid, for det kan være både tidkrevende og omstendelig å få hentet dem. En annen detalj som spesielt vi synes var litt slitsom, var at vi måtte bevise at barna var mellom 12 og 15 år gamle, før vi fikk lov til å slippe inn. Hvilket betyr at man plutselig må stå i den samme køen som alle andre én gang til(!) Det burde være ganske så unødvendig ettersom vi allerede hadde hentet våre billetter, så et godt tips kan være at for å spare tid, betal heller noen euro ekstra og la barna gå inn på voksenbilletter. 

Det er begrenset med muligheter for informasjon om de forskjellige severdighetene og stedene med mindre man kjøper enten en liten guide eller leier en telefonliknende dings som forteller deg litt om de forskjellige holdepunktene underveis. Man kan også laste ned en pdf-fil til sin egen mobiltelefon, eller man kan gjøre sine egne forundersøkelser på internett før man reiser hjemmefra. Det er ingen tvil om at hele dette området byr på en stor visuell opplevelse, men får man med seg historien bak gir det en helt annen mening med besøket.

Alhambra palacio nazaries

Nasrid Palasset er høydepunktet i Alhambra og ettersom det kun er et begrenset antall gjester som får besøke palasset om gangen, får man utdelt et eget tidspunkt hvor man får adgang inn i Palacios Nazaríes, som det heter på spansk. Så igjen, sørg for å være ute i god tid da køen ofte kan være svært lang, og det er fort gjort å gå glipp av sin oppsatte tid fordi man står utenfor og venter på å få lov til å komme inn. Og tro oss, akkurat det har man ikke lyst til når man først er der. Ta også godt vare på billettene, for flere steder underveis må man vise dem frem for å kunne til tilgang til enkelte områder av Alhambra.

Kjøp en øl, få en tapas, Tre anbefalte tapasrestauranter

I Granada er det en tradisjon at man gir en tapas i forbindelse med noe å drikke, så bestill en øl eller en tinto verano og du blir automatisk budt på en liten godbit på kjøpet. De fleste barer og restauranter i byen går etter det samme prinsippet - og vi lister opp tre av våre favoritter for de som vil spise godt, lokalt og ikke minst billig. 

Tapas i en bar

Casa Torcuato

Ikke langt fra Mirador San Nicolas finner man Casa Torcuato, en vel etablert restaurant som har servering i både overetasjen og på terrassen ved de tidene da været tillater å nyte et bedre måltid utendørs. Men når alt kommer til alt er det hverken lokalet eller beliggenheten som er det viktigste, det er nemlig muligheten til å kunne sitte i baren og nyte alle de generøst serverte tapas. Stekt fisk, gazpacho, friterte hemmeligheter og mye annet godt for ganen. Her behøver man ikke tilbringe særlig mye tid før man begynner å føle seg som hjemme, så for all det, oppsøk restaurant Calle Sidorna 31 for litt øl, tapas og ikke minst litt sosial omgang med lokalbefolkningen.

Oum Kalsum

På grunn av byens beliggenhet og historie var det vel ikke til å komme utenom at noen på et eller annet tidspunkt ville komme til å åpne en tapasbar som har spesialisert seg på nordafrikanske smaker. På Oum Kalsum har man imidlertid både erfaringen og fantasien som skal til for å kunne skape både annerledes men likevel gode retter. Cous Cous er en lokal favoritt med tilnærmet kultstatus, og det er rikelig med muligheter for å prøvesmake en lang rekke tapas. Faktisk så rikelig, at med mindre du er skrubbsulten kan du nøyes med bare å prøvesmake de forskjellige variantene, som er både generøst servert, og riktig lekre. Ut over den tidligere nevnte Cous Cous finner man også falafel, shwarma (eller kebab som vi kaller den der hjemme), samt en lang rekke andre kulturelle klassikere. Adressen er: Calle Jardines 17.

Oum Kalsum

Bodega de Antonio 

I denne lokale favoritten finner man tradisjonell mat i klassisk stil, og er man uvitende om at dette stedet overhodet finnes, går man antageligvis bare rett forbi uten å ense eller forstå hva det er for et fantastisk sted man nettopp gikk forbi, og følgelig også glipp av. Spesielt de lokale elsker denne lille bodegaen, og til tross for at den likner en spisesal i Andalusisk stil, så er Bodega de Antonio et yndet spisested for hele familien, hvor man kan ta til seg den lokale tradisjonen, kvaliteten og smaken. Calle Jardines 4.

Andre ting man kan gjøre gratis...

En av de viktigste "må se" stedene i Granada er Mirador de San Nicolas. Herfra er utsikten mildt sagt formidabel og velger man å gå opp fra Plaza Nueva, gjennom Albaicin, kan man finne seg en liten plass  hvor man kan sette seg ned og nyte solnedgangen over Alhambra, Sierra Nevada fjellene og byen nedenfor. Den Andalusiske solnedgangen i Granada er veldig spesiell, så sørg for å se den minst én gang mens du er der.

Alhambra palasset i Granada

 

 

Nesten ingen av kirkene i Granada tar seg betalt for at man kan komme inn og kikke på dem, og mange av dem har noen helt fantastiske strukturelle særpreg og dekorasjoner. Noen av kirkene i byen har tidligere vært moskeer, som senere ble ombygget til kirker av de katolske kongene på slutten av 1400-tallet og fremover. Spesielt Santa Ana kirken i Plaza Nueva er et tydelig eksempel på dette.

Alhambra Museet ligger på gateplan i Palacio Carlos V. Her kan man få et gratis besøk på både et slott og et museum på en og samme gang! (Til orientering så behøver man ikke billett til selve Alhambra for å slippe inn i museet). De tilfeldige utstillingene er alltid av interesse, og det arrangeres turer med guider rundt klokken 12 hver dag. Det er frivillige som står bak disse turene, og de inneholder ofte fascinerende og interessante fakta, og med tanke på at det hele er gratis er det virkelig noe man bør få med seg.

Mange museer og severdigheter tar heller ikke ikke betalt for barn under 12 år, men dette bør man sjekke der hvor man eventuelt kjøper billetter. Dessuten er de lokale bussene i Granada gratis for barn under 4 år.

Hage i Alhambra

Carmen de los Martires er en vakker plass som ligger kun en kort spasertur fra inngangen til Alhambra. Området er omgitt av store hager, som er oppdelte i to etasjer som hovedsakelig består av fontener og små hager fulle av blomster og forskjellige slags dyr, som for eksempel påfugler, tusler rundt på egenhånd. Her finner man også en god utsikt over byen og terrassen i nærheten er et utmerket utsiktpunkt.

Det er gratis å fotografere i Granada, og med et så rikt og variert landskap skal man benytte seg av mulighetene som finnes og ta så mange feriebilder man bare orker. Uansett om du fotograferer de pittoreske smågatene, de interessante menneskene (spør først) eller Alhambras mosaikk, så kan du være sikker på du kommer hjem med mange gode minner fra ferien.

Casa de los Tiros Granada

I I Granada finner man også mange spennende utstillinger, og i tillegg til de mange museer og historiske bygningene finnes det også over 20 museer med gratis adgang. Informasjon om disse finner man typisk i de lokale avisene noen dager før de enkelte utstillingene åpner. Ved siden av Alhambra museet anbefaler vi også museet Casa de los Tiros. Et annet høydepunkt er Cuarto Dorado, eller "Det Gyldne Rommet", som det også er kjent som. Et annet sted av interesse kan være det arabiske badehuset El Bañuelo fra 1100-tallet som man finner i nærheten av Plaza Nueva. Dette er en av de eldste mauriske bygningene som fortsatt finnes i Granada. 

Så, med denne informasjonen tilgjengelig håper jeg at din utflukt i Granada blir både morsommere og ikke minst enklere, og skulle det være du selv har noen tips du øønsker å dele, så kan du alltids sende dem til meg på email eller du kan sende dem via en av våre sosiale profiler på internett.