August i Málaga betyr byfest: Feria de Málaga. Ti varme dager fulle av musikk, dans og moro fra morgen til morgen. Denne byfesten i Málaga har de siste årene vært sterkt preget av en spesiell vin. Den karakteristiske og lyserøde flasken med hvite prikker går fra hånd til hånd, kjølig hvitvin helles i typiske fuksiafargede glass, og det skåles og fleipes i det uendelige. Vinen Cartojal har i årevis fulgt Málagas innbyggere under feiringen av byfesten.
Nå skal vi besøke vi familien bak Cartojal og hører hvordan favorittvinen ved Málagas store byfest ble skapt.
Vakker utsikt fra “Vista Hermosa”
Hermosa Vista-eiendommen ligger ved en lang grusvei med århundre gamle oliventrær på den ene siden og på den andre siden ligger motorveien som fører opp til landsbyen Fuente de Piedra ved naturparken med sammen navn og som er kjent for sin saltvannssjø og flamingoer. Solen står allerede høyt på himmelen og steker ubarmhjertig fra en skyfri himmel. Vi kjører langsomt gjennom vingården, hvite kaniner løper bortover stien for hver andre eller tredje meter, og det finnes ikke selv den minste lille forfriskende brisen.
Vista hermosa betyr “vakker utsikt”, og det er enkelt å forstå hvorfor dette stedet har fått navnet sitt. For det er i sannhet et vakkert skue og et praktfullt sted som i dag huser en av Spanias mest berømte vingårder – Bodegas Málaga Virgen.
Vingårdens viktigste produkt er den søte vinen kalt Málaga Virgen (Málagas jomfru), men de har også et utvalg andre produkter som rødvinen Pernales, fremragende brandy og vermut av høy kvalitet og vineddik (vinagre). Denne bodegaen er et ekte paradis for dem som drømmer om å gå langs endeløse stier omringet av deilige og modne grønne vinstokker. Her i det andalusiske solskinnet finnes det vinmarker med Muskatell-, Pedro Ximénez-, Chardonnay- og Syrah-druer.
Vinen ble laget for eksport
Byfesten i Malaga anses av mange for å være den største og mest fargerike gatefesten i Spania. Kvinnene kler seg i de typiske flamencokjolene med den uunnværlige viften i den ene hånden og gjerne et hvitt, smalt og høyt vinglass med en søtlig duft i den andre. Hvordan har Málagas innbyggere blitt så forelsket i Cartojal?
Cartojal var opprinnelig en vin som ble produsert for eksport. Folk i Málaga smakte på den og likte den, og i dag er denne vinen en integrert del av La Feria de Málaga.
"Cartojal ble utviklet etter en henvendelse fra noen av våre utenlandske kontakter. De ba oss om å lage en søt hvitvin. I dag selges denne gode vinen under et annet navn. For 25 år siden oppdaget vi at det under La Feria ble drukket en masse vin, men det fantes ingen lokal, "sier Lucas Bricout de Burgos, femte generasjon vinprodusent, direktør for eksport og markedsføring av Málaga Virgen. "Det er en vin av god kvalitet, og vi ønsket å selge den under feria´en i Málaga“.
Cartojal er ganske annerledes enn de andre vinene som produseres av Bodega Málaga Virgen. Til denne vinen anvendes druen “Muscatel de Alejandria”, en lokal sort fra Málaga som dyrkes i Axarquía-regionen, rett øst for Málaga. Den andre typen druer som brukes til framstilling av Cartojal, er “Moscatel morisco” som dyrkes på vingården ved Fuente de Piedra. Interessant nok foregår høstingen av disse druene midt på natten for å unngå den andalusiske sommerens ulidelige varme.
Navnet Cartojal lyder temmelig eksotisk for utenforstående, men ikke for lokalbefolkningen. Cartojal er nemlig en landsby som ligger et par kilometer fra vingården og der det for en del år siden ble tørket druer i lange baner (paseras), men det foregår ikke lenger i Cartaojal. I “paseras” tørkes fruktene i stekende sol, noe som øker sukkerinnholdet i druene.
Framstillingen av denne vinen er uvanlig, noe som avspeiles i den unike smaken og aromaen. Spesialister beskriver Cartojal som hvit og lysegul i fargen og med delikate nyanser av lysegrønt. En delikat blomsteraroma med et streif av honning og citrus gjør vinen spennende. En mer erfaren nese lukter en blid aroma av røyk. Vinen er velsmakende og bør nytes avkjølt.
Cartojal på La Feria de Málaga
Hvis du vil servere søt vin når temperaturen ute på gata kommer opp i 35 grader, må vinen avkjøles. Cartojal bør serveres ved 6-8 grader, for da smaker den best. På La Feria er det en helt annen historie. Forbrukerne ønsker å bli forfrisket med avkjølende drikkevarer, så det er ikke så uvanlig å se at selgeren trekker opp de lyserøde flaskene rett fra fryseren.
Vinen selges for det meste på plastflasker, noe som er en svært uvanlig for vin, men det har sin grunn. Vinprodusenten ønsket å øke salget av vinen under byfesten, men fordi byrådet i Málaga har forbudt glassflasker i gatene under byfesten, så måtte vinen ha en annen emballasje. Derfor tappes 90% av Cartojals produksjon på plastflasker.
Både den spesielle lyserøde fargen med prikker og plastflasken tiltrekker seg mange blikk fra de besøkende under festen.
“Vi bestemte oss for fargen fuksia fordi det er en farge som vekker oppmerksomhet samtidig som den utstråler glede og moro. De hvite prikkene henviser til typisk andalusisk folklore som f.eks. vises på de tradisjonelle kvinnedraktene, "sier Lucas Bricout de Burgos. “I alle andalusiske provinser er det forskjellige farger som dominerer ut på gatene. For eksempel brukes rødt og svart i Sevilla, mens fargene i Córdoba er grønt og hvitt. Med denne flasken har vi introdusert fuksia og hvitt.
Hvert år produserer Bodegas Málaga Virgen cirka en halv million flasker Cartojal som serveres på La Feria de Málaga såvel som under andre byfester i hele Andalucía. Den lyserøde flasken er alltid fulgt av små lyserøde glass som man regner med å dele ut rundt 1,5 millioner av i år!
Málaga Virgen - 130 års familiehistorie
“Vingården ble grunnlagt av min bestefar Salvador López López i 1885. På grunn av angrepet av phylloxera (bladlus) som ødela alle våre vinmarker, bestemte han seg for å åpne en vingård (på spansk “bodega”) i sentrum av Málaga. Gjennom vår historie har vi gjennomgått mange vanskelige og utfordrende tider, som den spanske borgerkrigen da vi ikke fikk forsyninger", sier Piluca de Burgos, fjerde generasjon vinprodusent og ansvarlig for administrasjon og finansiering.
“Begge verdenskriger gjorde eksporten av viner fra Málaga kaotisk og nesten umulig. 1960-årene ga oss en boom, særlig på hjemmemarkedet der vinene Málaga Virgen og San Clemente Cinemas solgte godt. Siden da har vi utviklet oss løpende, og vi legger til nye viner og produserer brandy, vermut og til og med eddik", legger de Burgos til.
I dag har Bodega Málaga Virgen 12.000 kvadratmeter. Vingården har 1.200 mål vinmarker i Fuente de Piedra og nye 2.300 mål i andre deler av Andalucía. Vinen er tildelt den viktige klassifiseringen “Denominación de Origen Málaga”. Det er verdt å understreke at den beskyttede opprinnelsesbetegnelsen “D.O. Malaga” er en av de eldste i Spania, og for å få denne klassifikasjonen må vingården oppfylle svært strenge krav til dyrking, produksjon og merking.
Det er mulig å besøke Bodega Málaga Virgen i Fuente de Piedra og selv se hvordan én av de mest berømte og populære vinene i Andalucía blir produsert.
Bodegabesøk må bestilles via telefon eller epost:
Tlf.: (0034) 952 319 454
Epost: enoturismo@bodegasmalagavirgen.com
Den beste måten å lære Andalucías skatter å kjenne er å fordype deg i den livlige kulturen sammen med de lokale. Lei en feriebolig i Málaga eller området rundt og nyt en deilig ferie med masser av opplevelser!