Den spanske påskeuken, Semana Santa, er en av Sevillas (og hele Andalusias) mest betydningsfulle begivenheter, som millioner av besøkende fra hele verden strømmer til byen for å oppleve.
Video av Semana Santa i Sevilla
Påskens største severdighet: opptogene
Sevillas religiøse hermandades (broderskaper) - det finnes ét for hvert sogn - går i lange opptog gjennom byens gater, iført spesielle drakter i sognets farger og med de karakteristiske spisse hettene (ja, de ligner faktisk litt på Ku Klux Klan). Mange av deltakerne er opptatt av å bære broderskapets pasos, religiøse skulpturer som forestiller Jomfru Maria og/eller Jesus, som troner oppå en enorm plattform.
Deltakerne i opptoget er oftest men, men barn og kvinner er også tillatt i visse broderskap. De største broderskapene har over 10.000 medlemmer, og i løpet av påsken deltar opp til 3000 av dem som nazarenos (deltakere i opptogene iført de tidligere nevnte klesdraktene).
Med i opptoget er også et band, hovedsakelig bestående av messingblåsere og dype trommer. Instrumentene får innimellom selskap av sang fra de omkringliggende balkongene, hvor en hyret sanger eller bare en spesielt dedikert tilhenger impulsivt bryter ut i en såkalt seata, en melodiøs bønn tilsatt flamenco-musikk.
Påskens religiøse figurer
De tidligere nevnte religiøse skulpturene betraktes som noen av byens mest verdifulle kunstverk, og skulptørene nyter dyp respekt i lokalområdet - og noen ganger også nasjonalt. Hver Jesusfigur er unik, og hver Jomfru Maria er kledd i håndsydde velurkåper med gullbroderier. De største pasos kan også ha andre figurer, som for eksempel Pontius Pilatus eller romerske soldater, og alle representerer en scene fra Kristus' siste dager på jorden. Rundt omkring figurene er det arrangementer med friske blomster og levende lys.
De enorme plattformene bæres av 30 - 50 mann (costaleros), som går tett sammen med den opp til 2000 kilo tunge paso på den øverste del av ryggen, kun understøttet av puter og korsettlignende belter. Denne konstruksjonen er den mest utbredte, men enkelte steder, som for eksempel i Malaga, vil man oppdage at konstruksjonen er litt annerledes - her bærer man nemlig los tronos, som de kalles på sydkysten, på skuldrene. På de lengste rutene vil man se at nye costaleros stadig kommer til underveis, så de første kan få en velfortjent pause.
Hvordan foregår påskeopptogene?
Det avholdes som regel åtte eller ni opptog hver eneste dag gjennom hele påskeuken. Det første opptoget starter allerede ved 12.30-tiden palmesøndag - enkelte helt nye, det vil si foreløpig ikke høyt respekterte broderskap kan gå i opptog allerede fredag og lørdag, men det er først på palmesøndag begivenhetene virkelig skyter fart. Byens innbyggere setter palmeblader på balkongene og ikler seg deres beste tøy, før de promenerer gjennom byen.
Hvert opptog har sin egen rute som går fra den sognekirken broderskapet tilhører inn til Sevillas katedral og tilbake igjen. De broderskap hvis kirker ligger lengst vekk fra katedralen, kan bruke helt opp til 14 timer på hele turen. Med opp til ni opptog på gaten om gangen krever det omhyggelig planlegging for å sikre seg at opptogene ikke støter inn i hverandre underveis. Og det kan være noen riktig lange "slanger", det skal holdes styr på - for stiller man seg opp ved starten av et opptog, kan det ta en hel time før de siste nazarenos passerer forbi.
Hvor kan man se et opptog i Sevilla?
Den offisielle ruten går gjennom Calle Imagen, Sierpes, Plaza San Francisco og Avenida de la Constitución. Så er du heldig å få en leilighet der behøver du strengt tatt ikke gå utenfor en dør en gang (hvilket det sannsynligvis heller ikke vil være mulig på grunn av den store menneskemengden som er der mens opptoget står på).
Alternativt kan det anbefales å finne den lokale sognekirken (parroquía) i god tid før opptoget starter og se el paso bli båret ut av kirkens enorme porter - en oppvisning i presisjon og samarbeid helt uten sidestykke! Stående blant de lokale vil du også kunne oppleve den intense spenningen og forventningene som forløses i fryd og beundrende gisp, når Jomfru Maria dukker frem bak portene i en sky av konfetti og blomsterblader.
Blant de bedre stedene man kan slå klappstolen opp i Sevilla for å vente på et opptog er de brede avenidas, eksempelvis La Alameda, hvor broderskapet Monte-Sion går forbi torsdag aften. Byens mange plasser er også sentrale samlingspunkter, for eksempel Plaza de Triunfo, som alle opptogene krysser på vei ut av katedralen. Ellers er den store Parque Maria Luisa et behagelig sted å se opptoget - spesielt hvis man har barn med.
Fra den gigantiske skulpturen på Plaza de Encarnación, Metropol Parasol ("paddehatten") er det en uforlignelig utsikt over byen og opptogene (broderskapene San Roque og La Cena går forbi her Palmesøndag, La Sed går forbi onsdag). Og til sist er den hyggelige Plaza de Pilatos et opplagt sted for å se La Macarena langfredag morgen.
Sørg for å holde en god og lang siesta, for deretter å gå ut igjen etter mørkets frembrudd, hvor man vil oppleve gatene opplyste av opptogenes hundrevis av levende lys i alle størrelser, og skulpturene forekommer enda mer livaktige.
Til hvilke tidspunkt foregår påskeopptogene?
Man kan hente en guide med tider og ruter for de mange opptogene på turistkontorer, i barer og butikker, eller i den lokale avisen. Starttidspunktet er som regel ganske nøyaktigt, men underveis blir opptogene ganske ofte forsinket. Tidene i guiden er likevel en utmerket hjelp til å få et overblikk over hvor hvilke opptog befinner seg til hvilke tider.
Du kan også følge Semana Santa på din telefon, via en app som Canal Sur's iLlamador eller Giralda TV's iSemana Santa.
Hvilke opptog er de flotteste?
Hvis man vil se opptoget komme ut av kirken, og den omstendelige balansegangen med el paso, kan San Benitos opptoget (tirsdag) anbefales - porten er så lav at los costaleros må krabbe ut på knærne med den tonnstunge paso på skuldrene! La Rendicion (som går i opptog mandag) har en imponerende paso med et sceneri (misterio) som forestiller Judaskysset. Og så er det svært betagende å se Esperanza de Triana (fredag), i det de krysser Triana-broen.
La Madrugada, som går torsdag aften, betraktes også av mange som et av ukens høydepunkt. De mest berømte Jomfru-statuer, La Macarena og La Esperanza de Triana, bæres frem til en storslått hyllest fra publikum som er møtt frem i hopetall for å få et glimt av deres høyt skattede helgener. Det kan også anbefales å se El Silencio, et helt lydløst opptog som går etter mørkets frembrudd, og El Gran Poder, som er et av Sevillas eldste broderskaer (grunnlagt så tidlig som i 1477).
Verdt å vite om Semana Santa
I løpet av påskeuken holder veldig mange butikker kun åpent om formiddagen. Skjærtorsdag og langfredag holder langt de fleste butikker og severdigheter helt lukket. Barer og restauranter er til gjengjeld fylt til bristepunktet, og de genererer lett 2-3 måneders omsetning på en uke.
Været i påsken er ofte uforutsigelig, så hold øye med værmeldingene. Er der opptrekk til regn, blir det i først i siste øyeblikk besluttet om et opptog skal avlyses eller fullføres - dette av hensyn til statuene, naturligvis. Husk gode sko, flere lag tøy samt drikke og noe å bite i, og ikke minst kamera, så er du forberedt til en lang dag til fots.
Det kan være lurt å møte opp i god tid, da gatene hurtig blir fylt til bristepunktet - eller sørg for å holde deg i utkanten av folkemengden, hvis du vil ha muligheten for å slippe ut midt under opptoget. Ellers er det bare om å la seg rive med av den intense og oppløftede stemningen, og ikke minst utnytte sjansen til å oppleve den enorme dedikasjonen til de katolske tradisjonene (og ikke nødvendigvis til religionen som sådan), som er fundamentet for Semana Santa.