Hvis sommersolen i Spania skulle bli for varm er det mange turister som foretrekker å ligge i skyggen under en parasol på stranden. Spanjolene derimot, foretrekker den naturlige skyggen som finnes i byenes mange parker og hager, og disse grønne lungene er åpne for alle, ikke bare de fastboende.
Parque de María Luisa, Seville
Det som en gang var kjent som hagen til det kongelige palass Palacio de San Telmo, ble enda mer kjent på 1920-tallet da byen forberedte seg til den store Exposición Iberoamericana som skulle være i 1929. Parken, som ble donert til innbyggerne i Sevilla av Infanta María Luisa i 1893, gjennomgikk en større oppussing under ledelse av den franske landskapsarkitekten Nicolas Forestier.
Parque del Buen Retiro, Madrid
En annen spansk park med kongelig fortid er Madrids Park "For Behagelig Retrett". Da Felipe IV offisielt åpnet den i det 17. århundre var den opprinnelig forbeholdt de kongelige, men siden 1868 ble den åpnet for almennheten og alle som måtte ønske det kunne nyte dens sjarme og kanskje ro seg en tur på parkens kunstige innsjø.
Parc de la Ciutadella, Barcelona
Vann spiller en sentral rolle i denne prominente parken som ligger mer eller mindre midt i Barcelona. Her finnes en fontene designet av Antoni Gaudi, omkranset av griffer som står og holder vakt, et slags varemerke for den verdensberømte arkitekten som på det tidspunktet var både ung og ukjent og i lære hos en annen kjent arkitekt, Josep Fontsère. Festningen som denne parken har sitt navn etter ble opprinnelig bygget av Bourbon kongen, Felip V, og ble også senere brukt som fengsel, hovedsakelig for politiske fanger.
Jardínes de Turia, Valencia
Valencia hadde et problem: etter at Turiaelven jevnlig hadde brutt over sine bredder og oversvømmet byen, ble det vedtatt å tappe ned og lede elven utenom i et nytt leie. Dermed ble den gamle elvebunnen blottlagt og et fint sted man kunne skape en ny og grønn park fra bunnen av, bokstavelig talt. Med både fontener og dammer.
Jardín de El Carmen de los Mártires, Granada
I motsetning til i den nærliggende byen Alhambra, spiller arkitekturen andrefiolin i Foilage. Parken var stedet der kongene i Granada kom for å slappe av, når de ønsket seg en pause fra alt det statlige arbeidet. Her kan du holde deg kjølig ved den pittoreske Patio de la Acequia, som ikke høres så spesielt ut når det oversettes, nemlig vanningstedet ved grøften.
Parque de la Alameda, Santiago de Compostela
Pust inn den friske duften av eukalyptus med en spasertur gjennom denne parken i Santiago de Compostela. Eller man kan kikke på de enorme eiketrærne, og filosofere over hvordan de kan bli så store, når de nå en gang kun har vært noen små eikenøtter. Mirador byr også på en utmerket utsikt over byens berømte katedral nedenfor.
Parque Moret, Huelva
Med sine 72 hektar er Huelva Moret den største parken i hele Andalucia. Kjent som byens pulmón verde, (grønne lunge), parfymerer den omgivelsene med sin flora som inkluderer både geranier og roser. Det er sykkelstier og mange gode rasteplasser hvis du ønsker å gjøre ditt besøk i parken til en hel dag ute.
Jardínes de Santa Clotilde, Lloret de Mar
Costa Brava er en av de grønneste kystlinjene i Spania og kan skryte av dette vakkert anlagte hageanlegget på toppen av en klippe. Designet av Nicolau Rubio i Tuduri, tydelig påvirket av den italienske renessansen. Inngang er € 5 for voksne og € 2,50 for studenter og pensjonister.
La Granja de San Ildefonso, Segovia
Et 18. århundres barokkpalass som en gang var en kongelig residens med flotte forseggjorte hager. Den franske designeren René Carlier har brukt de naturlige skråningene med den hensikt å kunne oppnå sine like høye ambisjoner. Fontener viser historien tilbake til heltene og heltinnene i gresk mytologi.
Parc de la Devesa, Girona
Gå bananas i Catalonias største urbane park som strekker seg over hele 40 hektar. Det er mer enn 2500 Plátanos, som forvirrende nok ikke bærer frukt i denne Gironas naturperle. Få med deg markedet som holdes på tirsdager og lørdager.