Karneval i Alicante
Alicantes karneval er viden kjent for å være både åpent for alle og helt ukommersielt. Byen er særlig stolt av den store paraden på hovedgaten La Rambla de Alicante, som avholdes om lørdagen utnevnt til Sábado Ramblero.
Den følgende tirsdag kommer turen til byens historiske sentrum, hvor de farvestrålende paradene fyller de små gater og strøk.
Karneval i Cádiz
Karnevalet i Cádiz er et av de mest berømte karnevalene i verden. Det er, sammen med sitt ”søsterkarneval” på Tenerife, offisielt anerkjent som Fiesta de Interés Turístico Internacional (av internasjonal turistmessig interesse).
Under Francos styre var karnevalet offisielt forbudt, så i 1967 ble karnevalet i Cádiz flyttet til mai måned og istedet avholdt som en feria (byfest). Nesten 10 år senere, i 1976, ble festlighetene igjen flyttet tilbake til den opprinnelige tiden i februar.
Karnevalet er blant annet kjent for den store gatefesten den siste lørdag, hvor folk fra fjern og nær fester i byens gater iført imponerende kostymer og utkledninger.
Karneval i Jerez
Jerez er nok mest kjent for sine imponerende hesteshow, men karnevalet er bestemt blant byens større begivenheter.
I 2002 ble karnevalet avlyst fordi det ikke kunne finnes en pregonero. Opprinnelig var pregoneros dem som gikk rundt i byens gater og ropte ut diverse nyheter og informasjoner til byens borgere på vegne av myndighetene. Under karnevalet har el pregonero til oppgave å holde karnevalets åpningstale. Det er en stor ære å bli valgt, og ofte er det kjente personer fra kulturelle genrer som musikk og tv som får rollen.
Så stor betydning har el pregonero for et karneval, at myndighetene i Cádiz i 2002 valgte å avlyse karnevalet da det kun var en enkelt ung mann som stilte opp til valg. I 2003 ble det heller ikke avholdt karneval, men i 2004 var festen tilbake igjen for fullt.
Karneval på Gran Canaria
Carnaval de Las Palmas de Gran Canaria er blant de eldste i Spania og har røtter helt tilbake til 1500-tallet. En av karnevalets største begivenheter er Fiesta de los Indianos, en fest som avholdes til ære for etterkommerne etter de første emigrantene som reiste til Sydamerika etter den spanske erobringen.
Tradisjonen krever at alle kler seg i hvitt, og så kastes det med talkum i store mengder i byen og dens festglade innbyggere ender opp med å se ut som rene spøkelser. Denne skikken oppsto fordi man i gamle dager opprinnelig holdt melkamp, når et skip som ankom til øya var lastet med mel, og noen av sekkene var ødelagt og måtte kasseres.
Karnevalet på Gran
Canaria var det første somi 1998 introduserte en Drag Queen-konkurranse, Gala de Elección del Drag Queen del Carnaval.
Etterfølgende har flere andre karnevaler fulgt opp denne idéen.
Karneval på Tenerife
Carnaval de Santa Cruz de Tenerife er som tidligere nevnt “søsterkarneval” til karnevalet i Cádiz, og er også anerkjent som Fiesta de Interés Turístico Internacional.
Siden 1987 har karnevalet hvert år hatt et nytt tema, hvor ”Rom” var det aller første. Blant de mange mer eller mindre fantasifulle temaer siden den gang, kan det nevnes Verdensrommet, Grøsserfilm, 1001 Natts Eventyr, Middelalderen, De Glade 20-årene og Mote.
Les mere om karnevalet på Tenerife.
Det feires imidlertid karneval over det meste av Spania, men med forskjellig intensitet og innlevelse. Noen anbefaler for eksempel at man, hvis man er i Barcelona rundt karnevaltid, heller reiser til en av de omkringliggende byer som for eksempel Sitges eller Tarragona for å oppleve karnevalet. Det kan også være stor forskjell på balansen mellom de regulære folkefestene og mer formelle arrangementer
Så forhør deg endelig hos de lokale innbyggerne der du er eller skriv til oss, før du reiser til Spania for å overvære et karneval.