Hva alle nordmenn bør vite om Spania

Det å reise til Spania er på mange måter en fantastisk opplevelse, men en gang i blant kan det være litt av en prøvelse, spesielt i de tilfeller hvor ting ikke er eller gjøres helt på samme måte som man er vant til hjemme. Derfor har vi laget en liten liste over en del ting vi tror de fleste nordmenn, eller andre skandinaviske turister for den del, vil kunne ha nytte av. Særlig hvis man tilbringer en del tid i Spania, så man er forberedt på et eventuelt kultursjokk den dagen det virkelig gjelder.

Kjenner du imidlertid på deg at du har stålkontroll og har rikelig med erfaring i å reise rundt i Spania, så anbefaler vi at du kanskje burde lese vår artikkel om Topp 10 utflukter for hele familien nær Malaga, så du også sitter inne med en rekke kunnskaper om mange fine steder å besøke under ferieoppholdet.

Normen for de som lever livet på stranden.

OK, det er ingen hemmelighet at svært mange av de som besøker Spania gjør det nettopp på grunn av det fantastiske klimaet, det gode været, strendene, og ikke minst de gode mulighetene for å bare ligge i solen og slappe av. Men det behøver jo ikke nødvendigvis å bety at alle andre er der av samme årsak.

Selv om det er akseptert at man går rundt i bar overkropp eller kun iført badetøy på stranden, er ikke det ensbetydende med at det er akseptert andre steder. I Spania regnes det som svært uhøflig å både gå i butikken eller restauranter, eller andre offentlige steder for den saks skyld, uten å være anstendig påkledd. Mange steder blir man faktisk også nektet adgang uten forholdsvis pent tøy, og man slipper slett ikke inn i hverken museer, i kirker eller matbutikker hvis man kommer i bar overkropp. Selv om det er aldri så varmt ute. Ta derfor med en trøye eller skjorte, eller annet til å dekke overkroppen med, dersom man skal inn andre steder enn de stedene som ligger i direkte tilknytning til stranden. Bruk sunn fornuft, og vis hensyn til de som kanskje ikke er der på ferie.

Strandliv

Beste måten å se byen på

Brosjyrer og guider er ofte både morsomme og informative, men ofte kan det være litt av en gåte å vite hvordan man finner rundt til de stedene man ønsker å besøke uten å bruke alt for mye penger på transport eller alt for mye tid på å løpe rundt og lete. Dessuten er de kulturelle favorittene gjerne svært godt besøkt i høysesongen, hvilket ofte leder til både lange køer og ventetider. Høysesongen er i perioden fra og med juni til og med september, og vi har derfor følgende to små tips, som kan bidra til å gjøre dagen litt lettere:

  1. Forsøk å kjøpe billetter til de stedene du vil besøke god tid i forveien enten på internett eller via et av de lokale turistkontorene.  På den måten går ikke det halve av dagen med på å stå i kø for å kjøpe billetter, og man kan halvere ventetiden ved å stille seg direkte i køen foran inngangen.
  2. Forsøk å finne noen av de store turistgruppene og heng deg på dem, eller kjøp en billett til en av de mange turistbussene som kjører forbi mange av de mest populære kulturpunktene i byen. Disse bussturene er som regel svært morsomme, billige, effektive og sist men ikke minst, avslappende.

Hvordan hilser spanjolene?

I Spania hilser man med to kyss på kinnet, eventuelt med en klem, ofte kombinert med et stort smil og et samtidig høyt og tydelig "HOOOLAAA". Og i Spania behøver man ikke nødvendigvis å kjenne noen heller, for å gi både klemmer og kyss på kinnet, noe som kan føre til mange morsomme og halvt pinlige situasjoner både ved hilsninger og ved avskjed. Nordmenn er nok betraktelig "kaldere" hva dette angår enn spanjolene, og mange nordmenn velger heller å late som ingenting, eller å se en annen vei, når de møter spanjoler, enten det er en nabo eller andre man møter i nærmiljøet. Dette anses ofte for å være både arrogant og uhøflig, selv om de fleste spanjolene som er i daglig kontakt med turister nok begynner å bli mer vant til det. Legg hemningene til side, og hils som aldri før. La spanjolene ta føringen, og så gjør du bare det samme som de gjør. Etter noen ganger føles det naturlig, og det er en herlig måte å lære de lokale innbyggerne å kjenne på.

Fisk til lunsj i Playa El Canuelo

Spisetider og leggetider

I Spania begynner lunsjen som regel rundt klokken 13.00 eller senere. Hvilket betyr at alt som spises før denne tiden som oftest bare er mindre tapas i forbindelse med øl og vin, eller tapas i form av noen frokostliknende retter. Middag spiser man først så sent som rundt klokken 21.00 - 22.00 tiden om kvelden hvilket betyr at man får forsøke å mette magen så godt man kan med mindre retter mellom lunsj og middag. Som oftest er butikkene stengt mellom klokken 15.00 og 17.00 da de holder siesta, så hvis man ønsker en pause i dagens gjøremål er dette en fin tid for nettopp dette.

Svært mange turister som kommer til Spania blir slappe og trøtte etter all solingen tidligere på dagen, noe som ofte medfører at de tar seg en liten lur allerede ved fem seks tiden om ettermiddagen. Dette er faktisk ikke å anbefale, da man hurtig kommer på utur med spanjolenes døgnrytme. Butikkene stenger normalt mellom klokken 21.00 og 22.00 og restaurantene stenger rundt midnatt. Derfor oppnår man sannsynligvis mer hvis man tilpasser seg siestaen og står opp igjen rundt klokken 17.00, da det er tiden Spania våkner til liv igjen, enn hvis man ligger og strekker seg til sent på kvelden.

Spanjolenes oppfattelse av tid

Ok, Mañana Mañana, vi innrømmer det - saker og ting tar kanskje litt lenger tid i Spania. Majoriteten av oss kjenner til både begrepet og konseptet, og det er alltid litt vanskelig å vite presis hvor mange "mañana-minutter" man skal legge til når man avtaler å møtes med noen av sine spanske venner. En bekjent som har bodd over ni år i Spania har utviklet et eget "mañana-barometer" som forteller hvor mange minutter man kan regne med å måtte vente ut over den avtalte tiden. For eksempel, har man avtalt et møte innen 15 minutter, er det ikke unormalt at dette kanskje betyr en hel time. Altså 60 minutter(!) Avtaler man å møtes om 30 minutter, kan man kanskje risikere å vente i 90 minutter. En time? Ja da kan det hende man må vente i to, og sånn fortsetter det.

Vær imidlertid oppmerksom på at dette varierer veldig fra spanjol til spanjol, men den grunnleggende tanken bak mañana filosofien ligger dypt i folkesjela i Spania. Bare så du vet det.

Øl ved havet, hvem har travelt i Spania?

Hvordan fungerer køsystemet?

Man vil vil naturlig nok stille seg i kø i kassa på supermarkedet, ved skranken i banken, ved bussholdeplassen eller på apoteket. Men da svært få av disse stedene har noe organisert køsystem, eller kølapper man kan trekke, kan det være vanskelig å finne ut av når det er ens tur, eller hvor i køen man har plass. Spesielt når man heller ikke forstår språket, eller den spanske køkulturen som sådan.

Faktisk er reglene rundt det å stå i kø i Spania svært logiske, og selv om det umiddelbart ikke virker som om det er noe system i rekkene, så er det faktisk det, og det er til og med ganske så logisk. Alt man behøver å gjøre når man kommer til et sted det normalt vil være kø, så stiller man bare spørsmålet; "quien es el ultimo" - som simpelthen betyr "hvem er sist i køen"? Så vet man at den som svarer er sit i køen, og når denne så er betjent, er det din tur. Så kan folkene sitte spredt ut over gressplener eller stoler i lokalet man er i, alt man behøver å holde styr på er den som er før en selv. Ingen andre.

Å tro at en skranke eller kasse er ledig bare fordi ingen blir betjent for øyeblikket er ikke alltid tilfelle, og går man bare frem uten å forhøre seg om hvem som er sist i køen først kan man virkelig komme i knipe. Å snike i køen i Spania er alt annet enn populært, og selv om ingen gjør en noe fysisk, kan det bli svært ubehagelig hvis man gjør en slik brøler. Så husk, "quien es el ultimo?"

Ved sykdom og tilsvarende

Ettersom Norge er med i et europeisk helsesamarbeid, har man stort sett de samme rettighetene i Spania som hjemme i Norge. Vær imidlertid oppmerksom på at det krever man har sitt europeiske helsetrygdkort med seg, ellers vil man bli avkrevet kontant betaling ved behandling. Riktignok er dette penger man får tilbake igjen i Norge hvis man søker om det, men der og da kan det hurtig velte et hvilket som helst feriebudsjett hvis uhellet først er ute.

Har man tegnet en egen tilleggsforsikring kan det også være lurt å ha disse papirene lett tilgjengelig i tilfelle noen skulle være interesserte i å se dem. Pass til identifikasjon kan også være lurt å ha med seg.

Catalunya tunnelbane i Barcelona

Penger, transport og andre småtips

Det er fortsatt veldig mange mennesker som veksler pengene sine i banken eller en tilsvarende pengeinstitusjon i forbindelse med utenlandsreiser, men det er slett ikke nødvendig hvis man har tenkt seg til Spania. De aller fleste norske bankkort kan brukes i Spania og man kan ta ut det nødvendige pengebeløpet man har bruk for i de mange bankautomatene som finnes mer eller mindre over alt hvor det ferdes turister. Fordelen med dette er at man ikke behøver å ha så mange kontanter på seg, og hver gang man tar penger ut er det ofte til en mer fordelaktig kurs enn hva man kan få hjemme i Norge. Man slipper imidlertid ikke helt for kontanter, da mange restauranter, butikker og kulturelle attraksjoner ofte ikke har muligheten for betaling med kort, men utelukkende aksepterer kontant betaling.

Å komme seg rundt med buss og tog er i blant det beste alternativet, og med årene har også Spania forbedret sin kommunale transport betraktelig - pluss at de har utvidet informasjonen til også å omfatte engelsk språk i takt med den stadig økende turismen. Bussbilletter betales som oftest direkte på bussen og det er veldig viktig at man har småpenger med seg, ettersom det sjelden aksepteres sedler større enn 10 euro i bussene. Dessverre er det ikke kommet ordentlig gang i konseptet rundt trafikk om natten enda, hvilket ofte betyr at man er avhengig av en noe dyrere drosje hjem til ferieboligen dersom man ønsker å være med på arrangementer eller andre ting som varer lenger enn til midnatt, da dette ofte er tidspunktet de kommunale transportmidlene pleier å slutte å gå på.

Mange netter kan det bli ekstremt kaldt og blåse kraftig, så ha alltid i tankene at været kan bli ganske dårlig på veldig kort tid. Temperaturforskjellen kan være forholdsvis stor hvis man sammenlikner formiddagen med natten, og da spesielt jo lenger syd i Spania man kommer. Ta derfor alltid med deg en ekstra trøye eller kanskje en jakke, og husk også å ta med til barna.

Legitimasjon er ikke bare lurt å ha på seg, i Spania er det faktisk også påbudt. Ikke sånn og forstå at man skal ha både pass og førerkort med seg over alt, men en kopi av passet kan være smart, så man har noe å forevise dersom det skulle bli nødvendig. Skulle man imidlertid være uheldig og bli kontrollert uten å ha det på seg skjer det ikke så mye, ut over at det går en del tid på politistasjonen mens de undersøker hvem du er.

Yrkesstolthet er noe som nok er mindre verdsatt i Spania i forhold til mange andre steder i Europa. Der mange i andre land strekker seg langt for å yte best mulig service og er riktig stolte av yrket sitt, er det ikke alltid slik i Spania. Enkelte steder er det å jobbe noe man gjør for å tjene penger, ikke fordi man synes det er spesielt morsomt eller fordi man brenner for det man holder på med. Spesielt i enkelte av turistområdene kan det være slik, og da må man ofte anstrenge seg litt ekstra for å få kelnerens eller servitørenes oppmerksomhet.

Til tross for alt dette så er det normalt å betale tips i forbindelse med restaurantbesøk. Mange velger å gi rundt 5% av den totale regningen dersom man har spist en større middag, men har man kanskje bare spist noen tapas og drukket noen øl, runder man enten av oppover, eller legger igjen hva man nå har av småpenger i lommen. Skulle man ikke være i en slik situasjon at man har muligheten for å betale tips er det ingen katastrofe, og mange mener også at man bør gi ut fra den servicen man har mottatt. Å konsekvent gi tips til alle vil bare oppmuntre kelneren til å gi den samme dårlige service til nesten kunde, dersom dette skulle være tilfelle.

Slapp av i Spania

I Spania legger man ikke unødvendig vekt og energi på saker og ting man likevel ikke kan forandre eller det man anser for å være mindre viktig. Veldig ofte hender det at man hører, "no pasa nada" (det er helt greit) eller "ya veremos"(vi får vel se) og mas o menos (mer eller mindre). Dette er vel først og fremst nettopp fordi at de som bor i Spania, enten de er utenlandske eller ei, tar livet som det kommer. Hvis man er på ferie så anbefales det at man inntar nøyaktig samme holdning, for ellers kan ferieturen fort bli en svært frustrerende opplevelse. When in Spain, do as the Spanish do...

Du kan också lägga till oss på Google Plus eller Facebook för mer information och inspiration om Spanien.
Du kan också lägga till oss på Google Plus eller Facebook för mer information och inspiration om Spanien