Valencia er en by hvor man som turist bør bruke mer tid utendørs enn innendørs. Det er en håndfull gode museer og ditto kirker, men en vesentlig del av besøket i Valencia bør foregå under åpen himmel, for det er rikelig med både gress og sand å boltre seg på.
Jeg har lenge hatt Valencia på ønskelisten over steder å besøke i Spania, og da jeg endelig fikk en forlenget weekend ledig, bestilte jeg billetter til en reise til paellaens hjemby. Jeg var imidlertid ikke forberedt på hvor fantastisk denne byen i virkeligheten er! Nå er det jo noe alle kan si, men Valencia har noe, som i mine øyne er, tilsvarende den perfekte komposisjon. Et sjarmerende historisk bysentrum, omgitt av enorme parkområder og lekre strender.
Mitt første råd i Valencia er: lei en sykkel! Man kan saktens bevege seg rundt i sentrum av Valencia til fots, men det er ytterst beleilig å ha en dag eller to på sykkel, spesielt hvis man skal en tur til stranden eller bare vil utforske den 9 kilometer lange Park Turia som omkranser det historiske sentrum.Parken grenser i den ene enden opp mot Ciudad de las Artes y Ciencias, og i den andre enden finnes det enda en skjønn park samt byens store zoologiske hage.
DAG 1
Lei sykler i Valencia
Det koster 7 til 10 euro å leie seg en sykkel i Valencia, og det finnes mange små utleiebutikker i den gamle bydelen. Alternativt kan man benytte bysyklene Valenbisi (14 euro for en ukes adgang), hvilket ikke krever annet enn at man kjøper et ukeskort ved en av de mange sykkelparkeringene i byen. Ut over de 14 euro betales cirka 1 euro per time (den første halve timen er gratis). Det fine med dette systemet er at når man ankommer det stedet man vil besøke, så parkerer man bare sykkelen i en dertil innrettet sykkelstasjon, og så finner man seg bare en ny et annet sted når man vil sykle videre igjen senere.
Parque Turia
Den 9 kilometer lange parken er anlagt i det tidligere elveleiet etter Turiaelven. Dette elveløpet ble omlagt etter en voldsom oversvømmelse i 1957. Parken er spekket med treningsfasiliteter, sportsanlegg, fontener, gressplener og ikke minst lekeplasser – blant annet en i form av en enorm liggende Gulliver!
I den vestlige enden grenser Turia-parken opp mot en annen vakkert anlagt park i nordgående retning, Parque Cabecera, som blant annet huser en stor sjø hvor man kan leie en sykkelbåt. I denne parken finner man også inngangen til den zoologiske hagen, Bioparc Valencia (via en bro som går over parken). Valencias zoo er kjent for å gi dyrene så naturtro omgivelser som mulig.
Ved enden av denne parken starter en 30 kilometer lang sti i et noe mer utemmet terreng som følger Turia-elvens videre forløp.
For enden av parkens østlige del ligger Ciudad de las Artes y Ciencias, som du kan lese mer om nedenfor.
La Ciudad de las Artes y Ciencias
La Ciudad de las Artes y Ciencias (City of Arts and Sciences) er en enorm satsing fra de valencianske myndighetene med det formål å tiltrekke seg turister og skape oppmerksomhet rundt Valencia. Det er investert astronomiske beløp i prosjektet som startet omkring 1995, men innsatsen har heldigvis betalt seg. Prosjektet er imidlertid blitt langt dyrere enn forventet og har vært betydelig forsinket flere ganger.
Kommer man fra den nordlige enden av parken ligger bygningene i nedenstående rekkefølge:
Palau de les Arts Reina Sofia: Høyteknologisk opera- og konserthus. Den 70 meter høye bygningen ble innviet i 2005. Guidederundvisninger i de fire store salene i bygningen kan kjøpes for 4 til 8 euro per person.Til grupper på over 10 personer kan det bestilles tid ved å sende en epost til visites@lesarts.com.
Se også Palau de les Arts hjemmeside.
L’Hemisferic: 3D-kino og planetarium. Bygningen skal etterligne et øye med tunge øyelokk.
Museu de Les Ciencies Principe Felipe: Interaktive utstillinger om teknologi, miljø og utvikling. Museet nyter stor internasjonal anerkjennelse og har hatt over 29 millioner besøkende siden åpningen i år 2000. Inngang til bygningen er gratis, men utstillingene koster gjerne litt. Den avlange bygningen er blant annet blitt sammenlignet med et hvalskjelett.
L’Umbracle: En avlang, utendørs ”botanisk hage” med mange spennende planter og skulpturer. L’Umbracle ligger hevet over bygningene og kan lett gjenkjennes pårekken av de hvite buene som dekker plantene.
L’Àgora: Sports- og konserthall har noe så spesielt som et tak av blå keramikk.Dessverre har bygningen så godt som aldri vært brukt. Like ved siden av hallen ses den imponerende broen El Pont de l'Assut de l'Or, hvis 125 meter høye søyle er byens høyeste punkt.
L’Oceanogràfic: Valencias ”akvarium” kan best beskrives som en miniutgave av Sea World. Her kan man oppleve blant annet haier, hvalross, og flere fargestrålende fisk på nært hold. Fire ganger om dagen holdes det show med delfiner. Inngangen koster 28 euro (22 euro for studenter og pensjonister). For noen få euro i tillegg, kan man eventuelt kjøpe en kombinert billett som også gjelder til for eksempel Museu de les Ciencies Principe Felipe. Åpent stort sett alle årets dager fra klokken 10.00 til 18.00 i lavsesongen og fra klokken 10 til 20 i høysesongen. Hvis man kjøper billettene på forhånd på Oceanogràfics hjemmeside, så slipper man den lange køen ved inngangen.
Se den offisiellehjemmesiden for Ciudad de las Artes y Ciencias. Her kan du finne ytterligere informasjon om hver av de seks bygningene. Les også mere under punkt. 8 i denne artikkelen om Valencia.
DAG 2
Torres de Serrano og Torres Quart
Ut av byens tidligere 12 porter står nå kun to vakttårn tilbake på hver deres side av byens sentrum. Tårnene er bygget på 1400-tallet i gotisk stil. Man kan komme opp i tårnene, hvorfra det er en storslått utsikt over byen og Turia-parken. Adgangen koster 1-2 euro og det er åpent fra klokken 10 til 19. Søndag og helligdager dog kun til klokken 15. Mandag lukket.
Museo de Bellas Artes
På Museo de Bellas Artes finnes en salig blanding av stilarter og tidsperioder. Da vi besøkte museet var det i første etasje utstilt altertavler fra det 15.-16. århundre, mens en særlig avdeling var dedikert den berømte valencianske maleren Joaquín Sorolla. Maleren er blant annet kjent for sin evne til å male lys og transmittere stemninger og følelser via sine verker. Han var vel likt og hadde både profesjonelle og private forbindelser til både royale, adelige og intellektuelle. I andre etasje var det en utstilling med diverse spanske, impressionistiske kunstnere.
Gratis adgang. Se mer informasjon på hjemmesiden for Museu de Belles Arts.
Jardines del Real
Jardines del Real (også kjent som Jardin de Viveros), den royale hagen, var tidligere en av kongefamiliens boliger men denne ble revet ned i det 15. århundre. Parken inneholder blant annet en trafikklekeplass, en rosehage og adskillige skyggefulle gressplener. Utover dette finner man et lite naturvitenskapelig museum i det sydvestlige hjørnet av parken. Før ferdigstillingen av den store zoologiske hagen vest for sentrum lå Valencias zoologiske hage også i dette område.
Nyt en is eller et glass av valencianernes yndlingsdrikk, horchata (eventuelt blandet med lemon-granité!), i en av hagens flere små kaféer.
Les mer om Valencias parker.
Havnen
Valencias havn (og den tilstøtende stranden) kan enkelt nås med metro nr. 5 fra metrostasjonen til endestasjonen Neptú eller via nr. 6 til Les Arenes. Alternativt kan man også ta sporvognen (tramvía) T4 eller T6. Man kan med fordel også sykle ned dit, da det er betraktelig mer fleksibelt. Det er riktignok ikke gjort det helt store ut av havneområdet, men man kan gå en hyggelig tur ut på moloen, enten på den hevede gangbroen med utsikt over havet, eller nede på sykkelstien langs havnekanten.
Stranden
Den av Valencias strender som ligger tettest på havnen heter Malvarrossa. Det er en bred strand med lekker sand og en endeløs rekke med restauranter i alle stilarter og prisklasser (og som du sikkert gjetter er ingen av dem spesielt billige). Det kan anbefales å sykle til og fra stranden langs Avda. Blasco Ibañez – der er det en sykkelsti på den ene siden, med utsikt til det grønne område i midten av den brede veien. Samme sykkelsti kan følges hele veien både til og fra stranden og fører gjennom et slitt,men svært spennende boligkvarter.
Les mer om Valencias strender her.
DAG 3
Mercado Central de Valencia
Valencias største marked ligger midt i sentrum av byen i en enorm markedshall med plass til omtrent 400 salgsboder. Det finnes også et noe mindre, men minst like så overdådig, marked i nærheten av metrostasjonen Colon. Markedet er åpent mandag til lørdag fra klokken cirka 08 til 14.30,søndag er markedet lukket.
Les mer på markedets hjemmeside eller se denne artikkelen, hvis du vil helt tett på markedet i Valencia.
La Lonja
Valencias tidligere silkemarked, La Lonja, er en vakker bygning som omkranser en hyggelig gård med flere appelsintrær. I bygningen finnes det blant annet også en markedshall med imponerende, snodde søyler. I første etasje er det en mindre hall med et gulv i spesielle mønstre som fra noen vinkler gir en morsom 3D-effekt. I kjelleren ses det tidligere lavloftede lager med skjønne steinbuer i taket. La Lonja er erklært som et Verdensarvsted av UNESCO.
Les mer om La Lonja på UNESCOs hjemmeside. Gratis adgang.
Katedralen
Arkitekturen er en interessant miks av gotikk og renessanse.Kirken ble restaurert under renessansen, men siden den gang er noen av de nye lagene plukket av så man igjen kan se de opprinnelige, rå steinveggene. Valencias katedral er kjent for sine høyst spesielle relikvier, deriblant Den hellige Gral, som sies å være brukt under Den Siste Nattverd, og Martyren San Vicente's venstre hånd (nå skal det imidlertid sies, at både mine medreisende og jeg syntes det så ut til at være den høyre).
Inngangen koster 5 euro (3,5 for pensjonister). Det er mulig å stå like innenfor inngangsdøren og beundre katedralen, hvis man ikke ønsker å betale for å komme helt inn.
Er fysikken til det, kan det varmt anbefales å bestige de 207 høye, smale trinn opp i tårnet El Miguelete. Tårnet ble bygget i 1381-1429 i gotisk stil og er Valencias vartegn. Adgangen til tårnet koster 2 euro.
Tyrefekterarenaen
Valencias Plaza de Toros ligger like syd for det historiske sentrum, rett ved siden av den gamle togstasjonen, Estació del Nord. Arenaen er bygget i 1850-60 og kan romme nesten 13.000 tilskuere. Tyrefektermuseeter åpent tirsdag til søndag mellom klokken 10 og 20. Gratis adgang.
IVAM
Valencias museum for moderne kunst, Institut Valencià d’Art Modern ligger i den nordvestlige utkanten av sentrum, i kvarteret Barrio del Carmen. Dette er for øvrig også tilholdssted for de hippe og kreative, og det inneholder mange hyggelige spisesteder og barer.
Da vi besøkte IVAM i april 2014 holdt museet 25 års jubileum. Det var derfor oppført en jubileumsutstilling med de viktigste verkene fra det 20. århundre, som hadde vært utstilt på museet gjennom tidene. I tillegg til dette var det en liten fotoutstilling om transkjønnede i Brasil.
Entré 1-2 euro (søndag gratis). Åpent tirsdag til søndag klokken 10 til 19. Les mer på IVAM’s hjemmeside.
Restauranter i Valencia
Når sulten skal stilles, kan man finne både tradisjonelle valencianske paellarestauranter og moderne, internasjonale spisesteder. Her er et par av dem vi hadde fornøyelsen av å besøke.
Café Infanta: På Plaça del Tossal ligger Café Infanta (Infanta er spansk adelstittel). Restauranten gjør ikke så mye vesen av seg, men kan lett gjenkjennes på sin mørkerøde markise. Maten serveres i mellomstore porsjoner à 5-8 euro. Gang på gang ble vi positivt overrasket over kreative tilberedninger, uventet høy kvalitet og god smak! Vi anbefaler å prøve blant annet salat med reker, mango og sukkererter / svinekjøtt med ostesaus og poteter / puré av lilla potet med pocherte egg og stekte sopp.
Bodeguilla del Gato: I en nesten usynlig sidegate til Plaça Negrito ligger denne hyggelige restauranten, hvor tregulv og mørkerøde vegger med alskens plakater og bilder bidrar til den gode stemningen. Maten serveres i mellomstore porsjoner til 4-8 euro, og det er typiske solide retter som chorizo i vin, noen av de beste patatas bravas jeg har smakt, samt mindre kjente komposisjoner som konfitert svinekjøtt med humus eller purreløk med vinaigrette.
Oslo: Moderne, skandinavisk inspirert vegetarrestaurantlike ved siden av Bodeguilla del Gato. Hadde vi hatt en dag mer, var dette blitt vårt neste stopp. Spennende og kreativt menykort!
Castillo de Arena: Paellarestaurant på strandpromenaden. Prøv deres arroz abanda – en variant av paella tilsatt reker og stykker av blekksprutringer (ikke panerte), som er stekt på forhånd og tilføyer retten en lekker smak av skalldyr.
Ka’rak: Raquel står i kjøkkenet i denne lille, hvite restauranten midt i Barrio del Carmen(navnet er en omformning av ordene Casa Raquel).Hver dag tilbys det to menyer med to retter i hver til henholdsvis 12 og 15 euro.
Den billige menyen hadde pizza som hovedrett og da forretten var bestemt på forhånd, valgte vi i stedet den litt dyrere menyen med flere valgmuligheter. Forrettene besto blant annet av salat med geitost, ratatouille,tacos med blekksprut og grønn paella – alle i kreative og svært overraskende anretninger. Blant hovedrettene var skallstekt laks, svinekjever samt pasta med fyll av vilt - spissfindig og ikke minst smakfullt!
Innkjøp i Valencia
Mindre innkjøp kan gjøres i en av de små kioskene, ”Alimentación”, som ligger over hele byen. Disse kioskene er som regel åpne mellom klokken 10 og 22 hver dag. I Barrio del Carmen finnes det ogsået lite supermarked, Dia. Ønsker man å gjøre større innkjøp, må man ut til en Mercadona like utenfor sentrum, eksempelvis i nærheten av metrostasjonene Colón eller Angel Ganivet.