Denne fantastiske byen bare ligger og venter på å bli oppdaget. Grunnlagt av Iberere for svært lenge siden, og den gang kjent under navnet Arse. Senere ble byen erobret av romerne, som valgte å gi byen navnet Saguntum. Som den har hett siden, Sagunto.
Byen har vært en svært viktig havneby i mange århundrer, og restene av den maritime aktiviteten kan lett finnes over stort sett hele byen. Så hvis du liker å gå rundt og kikke på ødelagte slott, festninger og lignende, er Sagunto virkelig stedet å besøke, da de historiske godbitene bokstavelig talt ligger rett foran nesen på deg.
Sagunto kan best beskrives som todelt. Sagunto, som i Sagunto by, og Sagunto Playa, som i Sagunto strand. La oss først ta en kikk på hva byen har å by på, så kan vi gå på stranden etterpå.
Den historiske byen Sagunto
Byen er lett tilgjengelig fra motorveien AP7, via A23 eller N234, og parkering i byen synes ikke å være noe problem med mindre det er en fiesta på gang. Da kan det bli et betydelig problem. Vi for vår del valgte å parkere og spasere litt rundt i byen. Første stans var på en lokal bar for en nydelig kopp cafe con leche, før vi gikk videre for å se den romerske teateret fra før år 100. Teateret er bygget inn i selve fjellsiden, og stort nok til å rome 6000 mennesker!
Selv om teateret stort sett ligger i ruiner, er akustikken fortsatt fantastisk, noe jeg så mitt snitt til å utnytte meg av. Til fruens store fortvilelse, men de andre turistenes store fornøyelse. Etter den noe improviserte teaterforestillingen måtte jeg love kona å oppføre meg ordentlig, ellers ville jeg ikke få bli med tilbake til byen. Og det hadde jeg jo lyst til, for det var så utrolig mye mer jeg hadde lyst til å se.
Vi hadde opprinnelig lyst til å se det mauriske slottet (se bildet ovenfor) som også har en rekke romerske etterlatenskaper i seg. Dessverre strakk ikke tiden til, så vi dro ned til byen og bytorget istedet for, for å se det jødiske kvarteret. Vi fant sjarmerende, trange gater, interessante skjulte gårdsrom, alle forbundet med uvanlige spisse buer.
På selve bytorget finner man mange spor etter romersk arkitektur, lett sammenblandet med imponerende store boliger, barer og butikker, og ikke minst den imponerende gotiske Santa Maria kirken.
For å holde oss til det arkitektoniske temaet fra romertiden, kan det nevnes at Salvadors kirke også ligger i Sagunto. Det samme med et sirkus fra det 2. århundre som ligger nede ved elven, hvor det også finnes rester etter en av de store romerske broene som fantes her. Romerne hadde også et tempel til ære for gudinnen Diana.
Så hvis man er interessert i det tradisjonelle spanske livet, blandet med en god porsjon historie og kultur, er en tur til Sagunto absolutt verdt å få med seg. Etter all vandringen bestemte vi oss for å hoppe inn i bilen igjen, og sette kursen ned mot stranden.
Sagunto playa.
Strandområdet er lett tilgjengelig fra byen langs en gammel rett romersk vei, og når du nærmer deg selve stranden ser du alle boligblokkene som gjør at du nesten får inntrykk av at det er en by i seg selv.
Parkering var ikke noe problem og vi fant mengder av butikker, barer og kafeer. Et godt tips derimot er at hvis du vil ha god spansk mat, skal du forsøke å komme litt vekk fra selve stranden, da disse spisestedene erfaringsmessig ofte kan være både dyre og ikke fullt så gode som de mer lokale alternativene. Men selvfølgelig finnes det sikkert unntak fra denne regelen også.
Selve stranden er avgrenset av en lang promenade, og vær veldig forsiktig hvis du må krysse veien da den ofte er svært trafikert. den 13 kilometer lange gyldne sandstranden ligger ved siden av den berømte havnen og det finnes flere romerske ruiner i området. På grunn av den enorme lengden føles stranden aldri særlig befolket, rent bortsett fra i august måned da selv spanjolene synes det kan bli litt i overkant varmt.
Stranden er ikke særlig mye utviklet, og rent bortsett fra butikkene, barene og kafeene, skjer det ærlig talt ikke mye å fortelle om. Hvilket gjør den perfekt for et besøk hvor man bare kan ligge og slappe av under solen i den myke sanden.