Hva har romerne noen gang gjort for oss?
Slik er en av replikkene i den berømte engelske Monty Python filmen "The life of Brian", men hva Spania angår, så har romerne faktisk gjort en hel del. Og mye av det de gjorde her ser man fortsatt spor etter den dag i dag, og vi har i denne artikkelen plukket ut ti av våre romerske favorittsteder man kan dra og se på hvis man besøker landet.
1. Cordoba
Byen Cordoba, også kjent som Cordova, ligger i Andalusia i den sørlige delen av landet, og har røtter ikke bare tilbake til den romerske sivilisasjon, men også fra enda tidligere av. Cordoba var en gang en stor by for Ibererne, og senere også et viktig område og hovedsete for flere av de mauriske kongene som hersket i regionen.
Faktisk er det slik at dersom man kikker riktig dypt inn i historien, så synes det som om at alle ville ha en bit av byen - og ikke bare gjorde okkupasjonen av Cordoba byen til et svært viktig knutepunkt under den romerske okkupasjonen, den har også vist seg å være svært så populær i det bysantinske riket (omtrent mellom 552 og 572) og under vestgoterne, som erobret Cordoba på slutten av sjette århundre e.Kr..
Mange av de romerske templene ble senere omgjort til moskeer, eller mesquitas, som den på bildet ovenfor, og enda senere ble mange av dem igjen omgjort til kirker og katedraler. Spesielt etter at katolikkene igjen kom til makten i Spania.
Noen av de typiske romerske stedene man bør se i Cordoba er den store moskeen, den romerske broen, forumet, mausoleet, det romerske tempelet, de resterende delene av den gamle bymuren og for ikke å glemme alle de forskjellige kirkene. Som ofte er bygget på toppen av ruinene etter gamle romerske templer. Byens sentrum er for øvrig oppført på UNESCOs verdensarvliste, og er vel verdt et besøk det også.
2. Valencia
Valencia blir ofte oversett når det kommer til den romerske historien i Spania, men den er ikke desto mindre aktuell av den grunn. Byen ble opprinnelig grunnlagt som et lite lokalsamfunn ved bredden av Turiaelven så tidlig som i 138 f.Kr., og var lenge kjent under navnet Valentia. Okkupasjonen kan i stor grad ha vært strategisk da porten i den nordlige delen av byen (kjent som Sagunto), var svært viktig i forhold til handel og rikdom, noe vi vil komme tilbake til litt senere i artikkelen.
Så hvor finner man romerske ruiner man kan se på i Valensia?
Vel, byen har over 40 forskjellige museer men det mest opplagte vil vel være å besøke det Romerske Museum som ligger ved Plaza de la Almoina, ikke så langt fra katedralen. Man behøver imidlertid ikke å gå på museum for å finne spor etter romerne heller, for oppsøker man metrostasjonen ved Colon vil man blant annet kunne se restene etter en gammel romersk vei og noen ruiner, og holder man bare øynene åpne finnes det massevis av rester og spor etter romertiden over hele byen. Som bare venter på å bli oppdaget.
3. Lliria, hovedstaden i Camp De Turia.
Den gamle byen Lliria ble grunnlagt i allerede i pre-romersk av Iberere, og da på toppen av en defensiv bakke, den gangen kjent som Edeta. Etter at romerne erobret området flyttet de byen lenger ned i bakken, og det er her man finner mange av sporene etter dem i dag. Hvis man ønsker å se på romerske ruiner rundt Valencia, er dette definitivt stedet å gjøre det på. Det lokale turistkontoret arrangerer turer i området med guide hver lørdag, og enkelte ganger er disse også engelsktalende.
Å være i sentrum av hvor det romerske livet i området tidligere var, fører til både muligheter og problemer for byen. For hver gang en ny bygning skal bygges, og fundamentene er gravet, så dukker det gjerne frem noen rester eller ruiner fra romertiden.
Det kan være alt fra noe så dagligdags som en romerske kloakk, til de spredte fundamentene av gamle hus. Men byen har, etter manges mening, ikke utnyttet den rike kulturarven nok, og med mange eiendomsutviklere som raskt dekker over de nyoppdagede restene for ikke å skulle stanse oppføringen av sine dyrebare bygninger.
Til tross for at det er bygget altfor mange hus i Spania de siste årene, og mange dermed blir ligger inaktive og tomme, har byen likevel godkjent byggingen av et nytt boligfelt. Utgravninger der skal angivelig ha avdekket en tunnel som fører til katakombene fra den muslimske tidsalderen, og den skal ha inneholdt 125 skjeletter hvor alle ligger begravet i retning mot Mekka.
Det sies også at det ble funnet romerske bakerovner og diverse andre gjenstander på byggeplassen, men dette ble raskt dekket over slik at arbeidet kunne fortsette. Dette er informasjon gitt spesielt til Feriebolig-Spania, og er aldri tidligere sluppet ut i det offentlige rom før nå.
Her er en informasjonsvideo (på spansk) om Lliria:
Den største gullskatten som er funnet i Spania ble også funnet i Lliria. Den er nå i et museum i Madrid, sammen med en stor romersk mosaikk - kjent som de 12 pilarer av Hercules, funnet for cirka 80 år siden. I en bakhage til et hus for enden av gaten. Og igjen - her er det ingen skilt eller informasjonstavler som forteller eller sier noe om dette.
Det finnes områder i byen, som for eksempel Calle Alcublas og Calle La Venta, hvor romerske (og senere daterte) steiner, deler av bueganger og søyler bare ligger strødd som annet avfall på bakken, og det er tilsynelatende ingen som gidder å hverken samle dem opp eller på annen måte gjøre en innsats for å ta vare på dem. Et annet eksempel er "Pla De L'arc" som man finner langs hovedveien mot øst, som er den nederste halvdelen av en stor romersk bue og den opprinnelige inngangsporten til gamlebyen.
I byens hovedgate vil man ellers kunne finne denne døren. Gå innenfor!
Dette fører oss til to andre foreslåtte områder, nemlig det romerske mausoleet fra det 1. århundre, "De Dødes By", som i det første århundre ville ha vært plassert på en vei like utenfor de gamle romerske murene. Den firkantede steinen med hull i forgrunnen ville være der hvor gravurnene som inneholdt asken ble plassert. Slektninger av den avdøde kunne så komme hit ved spesielle anledninger og ha en slags piknik ved steinen. Som en slags offergave til gudene, så den døde fikk den nødvendige beskyttelse i etterlivet.
Another Roman ruin in Lliria that must definitely be visited is the Roman Leisure centre, one of the most important Roman sites in the region. Once again, due to the recession, renovation work has been put on hold until the money comes back in but it covers quite a large area and one will find mosaics, Roman baths and other curiosities.
En annen romersk ruin man så absolutt bør besøke i Lliria er etter det romerske fritidssenteret. Et senter som er antatt å være et av de viktigste romerske stedene i regionen. Men nok en gang, på grunn av lavkonjunkturen er oppussingen midlertidig satt på vent og man venter på at økonomien en gang skal ta seg opp igjen. Uansett dekker disse romerske bygningene et ganske stort område, og man vil kunne finne mosaikker, romerske bad og andre kuriositeter der.
4. Sagunto.
For å holde oss i Valencia regionen litt til, så var havnen i Sagunto i mange år faktisk et langt viktigere sted enn selve byen Valencia, og den har et vell av intakte romerske områder man kan utforske. Flere av dem faktisk i så god stand at de besøkende blir overrasket over hvor godt de har holdt seg i forhold tiil hvor gamle de egentlig er.
Byen har et imponerende teater fra det første århundre, flere rester av romerske broer og andre bryggekonstruksjoner, samt restene av et romersk tempel dedikert til Diana, som vi er blitt fortalt var den romerske gudinnen for jakt og for månen. Hun var også tett forbundet med de ville dyrene og skogen, og hun skal ha hatt makt over, samt evnen til å både snakke med og kontrollere dyr.
Det finnes også flere jødiske og mauriske etterlatenskaper man kan se, og hvis man skulle bli trett av å gå rundt under den varme solen kan man trekke ned til havnen og se hva man kan finne at romerske spor der, eller man kan gå ned på stranden ved siden av og ta en avkjølende dukkert i Middelhavet.
5. Segovia
Den antikke byen Segovia ligger vest for Madrid, og var opprinnelig befolket av kelterne. Byen ligger på en høyde, noe som gjør at det blir mye kaldere der enn i de fleste andre byene i nærheten i løpet av vinteren. Dessuten får byen en over gjennomsnittlig mengde med nedbør i forhold til de nærliggende nabobyene.
Byen er, som man forventer, full av gjenstander og rester fra flere ulike tidsperioder, og ved ankomst i byen, er en av de første tingene man får øye på den inspirerende romerske akvedukten som spenner seg over hele den øvre delen av byen, og den er faktisk fortsatt i bruk i dag.
Akvedukten leder vann fra Fuente Fria (Den Kalde Kilde) som via små basseng som ble konstruert på en slik måte av romerne at de filtrerer ut sand og andre urenheter, før det ankommer inne byen som drikkevann. Dette imponerende komplekset antas å ha blitt bygget så tidlig som i det 1. århundre.
Rent bortsett fra den svært så imponerende akvedukten, kan de besøkende i Segovia også se Alcazar eller det kongelige palass (se det forrige bildet), som står stolt på en fjellknaus hvor det vokter over byen med sine mange innbyggere nedenfor. Katedralen er også noe man bør se, det samme med de gamle bymurene, det jødiske kvartalet, det romerske mausoleet og mangfoldet av parker og andre interessante museer i byen. Det er med andre ord ikke et sted man går lei av med det første.
6. Lugo.
Byen ligger i Galicia, i det forblåste nordvestlige hjørnet av Spania. De som besøker denne delen av Spania for første gang opplever tydelig at de er i en helt annen del av landet. Det meste er forskjellig, historien, kulturen, klimaet, og for ikke å glemme det dårlige været som ofte kommer inn fra Atlanterhavet. Byen er for øvrig et viktig stoppested langs den berømte pilegrimsruten Camino de Santiago.
Det finnes en nydelig romersk bro over den friske og overraskende kalde elven Minho, og det finnes selvfølgelig også diverse andre relikvier etter den romerske okkupasjonen, selv om kanskje de keltiske røttene er noe mer tydelige enn mange andre levninger funnet i byer lenger sør. Det er ikke bare en gammeldags by, og den har flere ulike moderne kjøpesentre som for eksempel Abella og AS Termas, og den er også tilholdsted for mange viktige regionale etater og kontorer.
Lugoer også den eneste europeiske som er fullstendig omgitt av romerske murer, og flere steder kan man komme opp og spasere på den. Mange velger å besøke muren, og ta turen opp på toppen av den, da man derfra får en fin utsikt over byen, og kan se hvordan den har utviklet seg gjennom tidene.
Lugo er så absolutt et sted som er vel verdt et besøk, og kanskje kan den være et fint sted å bo i rundt Galicia-regionen neste gang du har tenkt deg til Spania på ferie?
7. Tarragona
Byen Tarragona var ikke bare en viktig by i romertiden, det har også gitt navn til hele regionen. Provinsen selv ligger i Catalonia, så forvent å høre mer katalansk språk enn Castillansk. Kysten av Costa Dorada ligger også her, og har massevis av sandstrender og historiske byer man kan utforske.
Den romersk innflytelse er svært synlig i hele området, og det finnes noen utrolig godt bevarte og svært interessante steder man kan gå og se. Det er utgravet amfiteatre, templer og en arena man kan se på i dag, som den på bildet nedenfor.
Men det skal sies, området er, for å være ærlig, mer kjent for sine moderne fasiliteter som fornøyelsesparker og badesteder, og med en enkel reisevei fra Skandinavia til enten Barcelona, Reus eller Girona flyplass, er den lett tilgjengelig fra nesten hvor som helst i Europa. Men bevares, hvorfor ikke nyte noen fine dager i Port Aventura, så kan man alltids traske rundt og se på romerske ruiner en annen dag.
8. Barcelona
Når man søker etter romerske ruiner, er den katalanske hovedstaden Barcelona et fint sted å begynne. Byen i seg selv ble i sin tid etablert som en romersk bosetting allerede under den romerske keiser Augustus, mellom 10 og 15 år før vår moderne tidsregning. Man finner mange spor fra denne tiden og mye er bevart som selvstendige enheter rundt omkring i byen, mens andre er klemt inne mellom moderne bygninger, inkludert i eksisterende bygg, eller man finner elementer av dem de mest obskure stedene. Uansett er det litt av en oppdagelsesferd, bare man vet hva man skal lete etter.
Mange av de bevarte bygningene og bygningsdelene finner man i det gotiske kvarteret (som avbildet nedenfor), også kjent som Barrio Gòtico.
Keiser Augustus' tempel, eller i hvert fall det som er igjen av det, er et obligatorisk sted å besøke hvis man liker romersk arkitektur og byggverk. Det består av en gårdsplass i Centre Excursionista de Catalunya (Plaça Sant Jaume, nær Carrer del Paradis), som inneholder fire svært imponerende 9 meter høye søyler, også fra et tempel bygget rundt år 0.
Hvis du befinner deg i nærheten av eller på Las Ramblas bør man se etter Placa Villa de Madrid. Når det er funnet bør man kikke nærmere på alle smug og små sidegater, for inne blant enkelte av dem skjuler det seg restene etter et romersk nekropolis fra det andre århundre. Det er forholdsvis lett å finne når man først er i området, men som turist er det helt greit å be noen av de lokale innbyggerne om hjelp.
Av andre romerske steder man bør se i byen finner man blant annet Museu d'Historia de la Ciutat de Barcelona, som faktisk er bygget over noen vidstrakte romerske ruiner, men man bør også sjekke ut Plaça Ramon Berenguer, som er en del av de gamle bymurene, sammen med gotisk kapellet Santa Agata.
9. Toledo
Denne byen ble tidlig en romersk festning og var lenge en viktig strategisk by fra cirka rundt år 192 f.kr da den ble erobret fra det Celtic-iberiske folket som bodde i den på den tiden. Noen ganske imponerende ingeniørbragder ble utført under denne romerske perioden, særlig i forbindelse med vann som ble ledet inn i byen, noe man fortsatt kan se spoe etter i dag i form av en gammel demning og diverse vannkanaler. Arkeologer har oppdaget ikke mindre enn tre separate vanndistribusjonssystemer som alle skulle forsyne byen.
Man finner dessuten rester av to akvedukter, og en variant av litt tidlig prosjektering i form av Torre del Horno del Vidrio - et system som ble oppfunnet for å gjøre det mulig for vann å miste høyde via en sylindrisk aksel, for deretter å føre vannet inn i byen systemer. Det er også en mystisk hule under en kirke i Callejon de San Ginés, kjent som La Cueva de Hercules, pluss byen kan skilte med ulike rester av romerske broer, de romerske badene på Plaza de Amador de los Rios og et romerskhvelv på Calle Nuncio Viejo .
Man kan også finne restene etter et stor romersk sirkus, men listen over severdighetene i Toledo stopper ikke der. En tur rundt i byen avslører flere monumenter, porter, kirker, moskeer, synagoger, flere av dem fra de to siste årtusener, og alle gjenspeiler den turbulente historien og de store endringene byen har gjennomgått i denne perioden. Toledo er definitivt et sted det er verdt å tilbringe litt tid.
10. Merrida
Byen Merrida ligger i regionen Ekstremadura og inneholder et enormt utvalg av godt bevarte romerske ruiner, spesielt det ekstremt imponerende teateret, fremdeles komplett med søylegang, bakteppe, sitteplasser og sceneområder .
Pass også på å få sett de enorme restene av den gamle akvedukten, og ikke minst det romerske sirkus, som er en av de største ruinene fra den romerske æra i landet. Sirkuset var en slags racerbane for hestevogner, og hadde sitteplasser til opptil 30.000 mennesker langs hele arenaen!
Vi tør nesten påstå, at dersom man har et snev an interesse for romersk historie og arkitektur, så er Merrida så absolutt stedet man burde besøke. Faktisk burde man legge hele ferien hit, for stedet inneholder sannsynligvis den største samling bevarte romerske etterlatenskaper i hele Spania.
Som man kan se fra vår topp ti liste over de beste romerske områdene i Spania, er det mer enn nok til å tilfredsstille selv den mest krevende turist. Og når man står blant alle disse fantastiske ruinene av enten et gammelt palass eller et teater, er det lett å føle den historiske atmosfæren, og man kan jo undre seg, hvordan det var å bo og leve i Spania under det romerske regimet.
Spania har selvfølgelig mange flere steder med rester og ruiner fra romertiden enn hva vi har oppført i denne lille oversikten, og med litt interesse og søking på internett eller biblioteket, finner man lett en lang rekke andre steder man burde besøke og kikke nærmere på. Steder som Cartagena, Tarifa og Cadizfor å nevne noen av dem.
Vel, nå har du uansett denne listen du kan benytte som utgangspunkt, så det eneste som nå gjenstår er å bestille deg en ferie til Spania så du kan komme og se noen av dem på egenhånd. Takk for at du leste dette, jeg håper virkelig du likte hva vi har funnet frem av romerske ruiner og andre minner, og vi håper at du en dag vil se noen av disse stedene på ordentlig.