Hvert år rundt midten av mars skjer det noe rart, eller skal vi heller si bisart og spektakulært, i Valencia-regionen i det østlige Spania. Giganitiske figurer fremtrer på gater og torg, og utendørsfester og feststemte mennesker dukker opp og forvinner i takt med mengden av øl de drikker. Kort sagt, folkene her har en holdning til fest som få andre har.
Det er den høyeste, mest ærefryktende, inspirerende, og mest betydelige fiesta eller festival i hele Spania, og den heter Fallas.
Du har ikke levd, før du har opplevd en Fallas
Fallas (uttales fay-as), er Valenciaregionens viktigste fiesta og er offisielt en ukeslang feiring som vanligvis starter rundt midten av mars. Som eksempel på den enorme arbeidsmengden som ligger bak det årlige opptoget kan vi fortelle at både prosessen og planlegging tar et helt år! Allerede dagen etter den siste dagen i fiestaen starter nemlig planleggingen av neste års Fallas.
Fallas er et fantastisk skue som viser det beste av Valencia, Valenciansk kultur og ikke minst den generelle "nå skal vi feste!" holdning alle de involverte har. Fra de mange Falleras i sine fantastiske kjoler, som prismessig kan komme opp i tusenvis av euro, til statuene, eller "ninots" som dukker opp hvert år, er alle aspekter i en fiesta som kommer sammen for å lage en forestilling uten sidestykke. Og det beste av alt, det er helt GRATIS å være med å se på!
Hvordan er så dette skuespillet organisert når det er i en slik stor skala?
Hver enkelt "flåte" (eller "Barrio") i byen har sin egen fiestakomité som kalles en Casal. Disse gruppene er normalt finansiert av private abonnementer fra hvert enkelt medlems familier, pluss at det lokale næringsliv svært ofte også er med og bidrar.
Sammenlignet med andre europeiske land er dette ekte spansk dugnadsånd på sitt beste. Alle arbeider sammen og hjelper hverandre med kjoler og kostymer, med å male statuer og å samle inn midler. Alle har hver sin rolle å spille i å organisere alt som skjer den uken Fallas går av stabelen.
Det er en god porsjon vennskapelig konkurranse mellom de forskjellige gruppene, og hvert år kåres det en vinner som får en flott pris for sin innsats. Det utdeles selvfølgelig også priser til andre og tredjeplassene.
Gruppemedlemmene konkurrerer også gruppene i mellom, og kåringene her foregår ved avstemming dem selv i mellom.
Det kåres også to Falleraer som vinnere, og foreldrene til den eldste av disse to jentene er pliktige til å finansiere alle aktivitetene i Casal hele den uken Fallas arrangeres. Selv om disse familiene ofte må grave dypt i lommeboka for å kunne overholde forpliktelsen, anses det som et ærefullt privilegium som kommer til å følge dem resten av livet.
De vakre kjolene falleraene har på seg (se ovenfor) er i hovedsak håndlaget av casalmedlemmer og falleraenes egne familier. De er delt inn i flere lag med tyll, veldig dyre og tilsynelatende ikke så veldig behagelige å ha på seg(!). Men deres skjønnhet og autentisitet gjør damene til et svært flott og spesielt syn, der de vandrer nedover gaten i opptoget, eller senere når man ser dem sittende i en bar eller restaurant for å slappe av.
Dette opptoget er tungt dekket av den lokale tv-stasjonen, Canal 9, og sendingene sendes kontinuerlig.
Det er en stor ære å bli utvalgt til å være en fallera, og tittelen følger dem resten av livet. Noe som gir både prestisje og høy status til både falleraene selv og familiene deres.
Mennene får også lov å være med, og deltar i opptoget som såkalte "falleros". De bærer en svart kittel og en "mocador", et slags halstørkle. Dette var det tradisjonelle antrekket for arbeiderne som arbeidet i rismarkene i Albufera, men selv om dette antrekket også er flott, er det stadig kvinnene som stikker av med all oppmerksomheten. For ikke bare har kvinnene flotte og fargerike kjoler, de er også supplert med forseggjorte spiralfletter på siden av hodet, spesielle øreringer, hårspenner og andre relaterte smykker.
Kvinnenes kostymer er ikke komplette uten den berømte "abacino", den håndholde viften. Disse viftene kan faktisk koste over hundrevis av euro, og er ofte laget av fremtredende spanske designere.
Ninotene; Fallas-statuene
Hver gruppe eller distrikt har ofte sin egen "ninot", ofte en enorm skulptur i form av en eller flere tegneseriefigurer. Ofte forestiller de også både lokale og nasjonale politikere, og i den senere tid også stadig oftere en del bankledere(?). Disse skulpturene er fantastiske å se, og er ofte de lokale samfunnenes måte å på en satirisk måte vise hva de føler ovenfor myndighetene og andre politiske ledere. Spesielt dersom disse har gjort noe som har hatt negativ påvirkning på lokalsamfunnet ve og vel eller økonomi.
Den nåværende spanske statsminister, Snr. Mariano Rajoy og hans administrasjon er, for tiden et svært populært emne.
Det tar gjerne et helt år å lage statuene, og en hel liten industri er involvert i fremstillingen. Det er design, fabrikasjon, transport og montering, og flere av disse enorme konstruksjonene kan lett få en prislapp på en million kroner før de er ferdige.
Opp i røyk i Valencia
På den siste kvelden av fiestaen, rundt midnatt, blir alle disse fantastiske og dyre statuene påtent og brent!
Dette er kjent som "cremá", kremasjonen, og etterfølges av fyrverkeri og en heidundranes fest, som foregår til VELDIG sent om natten!
Hva annet kan man se under Fallas?
Hvis du har tenkt deg å bo i Valencia den uken det er Fallas, IKKE forvent deg å få særlig mye søvn!
Valencias innbyggere er særdeles godt kjent som festglade mennesker, noe de viser til fulle den uken det er Fallas.
Da kan man forvente seg mengder av mat og drikke og generelt høy feststemning over alt. Alle har en "alt er lov" tilgang til det meste, også hva helse og sikkerhet angår, så hvis man har problemer med hjertet eller hørselen, frarådes det faktisk å besøke området denne uken.
Det er støy og bråk hele døgnet og overalt er det unger som kaster rundt med kinaputter i gatene. Og hver eneste dag klokken 14:00 er det "Mascleta", et fyrverkeri som fyres av på "plaza del ayuntamiento", torget foran rådhuset. Ofte etterfulgt av en tradisjonell fallasparade, med en spesiell musikk kalt "El fallero".
Fyrverkeriet er ekstremt spektakulært å se, men ettersom avfyres inne på en lukket plass i byen, gjør dette at hvert enkelt brak lyder minst ti ganger høyere. Hvilket gjør at alle knokler i kroppen rister for hvert brak og gir en ringelyd i ørene som kan vare i flere dager etterpå.
.... men selv ikke etter flere sene netter med fest og moro i Valencia kan man regne med å få lov til å sove ut dagen etter. Allerede klokken 08:00 morgenen etter er det nemlig full gang i festen igjen, og heftige knall fra utallige kinaputter gjør sitt ytterste for å trekke alle ute av sengene sine for å fortsette moroa. Dette kalles "desperta", og er ut fra egen erfaring ingen god måte å våkne på, spesielt ikke hvis man har en anelse tømmermenn som arbeider overtid fra kvelden i forveien.
Det daglige Mascletafyrverkeriet i sentrum av Valencia
Valencia under Fallasuken er et syn man ikke ser noen andre steder, og selv ikke den mest fryktløse og erfarne turisten vil noensinne ha opplevd noe liknende med mindre de har vært i en krigssone på et eller annet tidspunkt.
Dette skyldes den enorme intensiteten i selve feiringen, og mylderet av folk og tilskuere over alt gjør at med mindre du er spesielt interessert i å oppleve Fallas er det best du holder deg borte denne uken. Det skjer så mye i forbindelse med Fallas at enhver annen form for sightseeing i denne ellers så kulturelle og historisk rike byen er tilnærmet fraværende. Hvilket jo også kan brukes som en unnskyldning for å komme tilbake igjen en annen, på et annet tidspunkt på året også.
Steder som feires Fallas utenfor Valencia
Hvis det hele høres litt for hektisk ut, blir Fallas også feiret i en noe mindre skala, men på en like entusiastiske måte, i flere andre byer opp og ned langs kysten også.
Dette er blant annet tilfelle i de nærliggende byene og landsbyene litt inn i landet fra Valencia, som for eksempel den gamle romerske byen Lliria, La Eliana, Chiva, Villamarxant, Montroy, Torrent, eller oppover langs kysten i Castellon.
Fallas blir feiret i noe mindre skala i Benidorm og enkelte av de andre populære feriestedene på Costa Blanca. Så hvis du planlegger å legge ferieoppholdet til for eksempel Denia, kan du fortsatt få en smak på fiestaen, men la det være helt klart, ingen av disse kan på noen måte sammenliknes med feiringen i Valencia.
Hvor i Valencia bør man bo når det er Fallas?
Valencia by er utrolig travel under Fallas, så hvis du ønsker å komme tett på alt det som skjer, når det skjer, anbefales det å leie en leilighet inne i selve Valencia. Da kan du være i begivenhetenes sentrum samtidig som du har tilgang til tusenvis av barer, restauranter og andre spennende ting å se og gjøre. Bare ikke forvent deg å få så alt for mye søvn!